030-2299800
Succesvol bezoek NVA Ambassadeur aan Luxemburg

Monique Post, ambassadeur van de NVA, was tijdens de NVA Autismeweek als spreker en deskundige actief in Luxemburg. Ze gaf een lezing op het World Autism Awareness Day Congres en had zelfs een ontmoeting met groothertogin Maria Teresa. Een verslag.

In september 2016 heeft NVA Ambassadeur Monique Post het elfde Autism Europe International Congress in Edinburgh bijgewoond als vertegenwoordiger van de NVA. De titel van dit congres was ‘Happy, Healthy and Empowered’ - thema’s waar de NVA zich goed in kon vinden. Meer dan 1700 mensen uit verschillende landen luisterden naar presentaties over de nieuwste ontwikkelingen rondom praktische en wetenschappelijke kennis.

Claude Schmit, Voorzitter van Bestuur van de Fondation Autisme Luxembourg (FAL), en mede-deelnemer van Autism Europe, introduceerde Monique bij Nathalie LeHoucq, Algemeen Directeur van de Fondation. Ze kwamen al snel op het idee haar uit te nodigen om een lezing te geven tijdens hun World Autism Awareness Day Congress op 2 april, om meer over autisme te vertellen vanuit het perspectief van ontwikkeling en ervaringskennis. Ook werd Monique gevraagd hoe men ervaringsdeskundigheid beter als integraal onderdeel van de Fondation kon inbouwen en zodoende tijdens haar bezoek mensen met autisme te ontmoeten.

De Fondation kreeg bericht dat de Grande-Duchesse, die getrouwd is met Prince Henri van Luxembourg, had gehoord over het congres en graag Monique wilde ontmoeten tijdens haar bezoek. Het gesprek ging over hoe autisme in alle families voor kan komen, en dat een late diagnose vaak ernstige consequenties kan hebben voor die persoon zelf. Het was een emotioneel gesprek en de vraag werd gesteld of er in de toekomst nog een ontmoeting georganiseerd kon worden, maar dan in privéomstandigheden.

De dag was een groot succes, met veel interesse in wat FAL aan het doen is in Luxembourg. We kunnen in Nederland blij zijn met onze diagnostiek. In Luxembourg zijn de wachtlijsten voor diagnose bij kinderen 22 maanden.

Tijdens de vijf dagen was er voor Monique ook een werkbezoek georganiseerd om een woonvoorziening te bezoeken en om haar indruk te vragen over wat beter zou kunnen. Ook is er een nieuw gebouw ontworpen, omdat er meerdere cliënten zijn die wat ouder worden en er dus een gelijkvloerse optie nodig is. Dit kon vanaf volgende maand in gebruik worden genomen en Monique werd ook gevraagd om vanuit een sensorisch perspectief te gaan kijken naar mogelijke punten van aandacht.

Het bezoek beviel zo goed dat onze ambassadeur nu uitgenodigd is om een presentatie te geven als één van drie mensen vanuit FAL tijdens het elfde European Congress Mental Health in Intellectual Disability (21-23 september 2017). Onze aanpak om mensen met autisme als partners te zien in de toekomstige ontwikkelingen van de NVA blijkt goed aan te sluiten bij andere landen, die ons graag als voorbeeld willen nemen nu we laten zien dat het kan.

apr17 Monique Post in Luxemburg

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.