Home Ervaringen Blogs over autisme oud INSAR 2018 Karin van den Bosch vanaf INSAR, 11 mei 2018

Karin van den Bosch vanaf INSAR, 11 mei 2018

Banner voor blog INSAR 2018

Door Karin van den Bosch

Van woensdag 9 mei t/m zaterdag 12 mei 2018 vindt in De Doelen te Rotterdam het wetenschappelijke autismecongres INSAR 2018 plaats, georganiseerd door de International Society of Autism Research (INSAR). Het congres kent een groot aantal wetenschappelijke lezingen en posterpresentaties. De sprekers en posterpresentatoren zijn afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen. Het Nederlandse autismeonderzoek is goed vertegenwoordigd.

Een paar voorbeelden:Nederlandse onderzoekers van de universiteit van Utrecht en uit Amsterdam presenteerden hun onderzoek naar ‘sensory processing’ in de hersenen.

Er was een panelpresentatie over ‘special interests and subjective wellbeing in autistic adults’, gebaseerd op data van het NAR.

Er waren posterpresentaties over onder andere onderzoek naar Pivotal Response Treatment, onderzoek naar ‘impairments in cognitive empathy’, ‘highways to happiness in ASD Adults’, ‘delay of diagnosis in ASD’, en naar ‘parental anxiety and family functioning’, om maar een willekeurige greep uit de posters te noemen. Overigens zijn de officiële titels van wetenschappelijk onderzoek lang, ingewikkeld, in het Engels en met hoofdletters waar dat maar kan. Om het nog enigszins leesbaar te houden, heb ik die maar niet genoemd.

Ik ben nu zeker niet volledig, en loop dus absoluut het risico mensen tegen het hoofd te stoten omdat ik hun onderzoek niet genoemd heb. Maar het maken van een inventarisatie van alle Nederlandse bijdragen is niet zo makkelijk te doen. Het is een kwestie van speuren in de lange rij titels en namen in het digitale programmaboek tot ik iets tegenkom dat Nederlands overkomt. Woorden zoals ‘Amsterdam’ of ‘Utrecht’ waren me erg behulpzaam.

Alleen al op donderdag telde ik ongeveer 15 posterpresentaties door Nederlandse onderzoeksgroepen op een totaal van ongeveer 500 posters, dat is 3%. Is dat veel? Is dat een goede vertegenwoordiging? Het zijn er in elk geval meer dan ik verwachtte. Het zijn er meer dan waar ik wel eens iets over gehoord of gelezen had.

Blijkbaar hebben wij in een klein land als Nederland op dit moment (of kort geleden) sowieso al minstens 20 verschillende autismeonderzoeken lopen, op heel diverse gebieden. Een exact overzicht van aantallen en thema’s heb ik niet, en voor zover ik weet is die er ook niet.

Deze gegevens zijn er nu wel voor de USA, UK en Canada. In een gezamenlijk onderzoek, waarvan de voorlopige resultaten op vrijdag werden gepresenteerd, werd in deze drie landen de onderzoeksportfolio in kaart gebracht. Alle onderzoeken die er gebeur(d)en op autismegebied in de periode 2016-2018 werden in kaart gebracht en ingedeeld in 7 hoofdcategorieën:

1. Screening en diagnostiek2. Onderliggende biologie3. Risicofactoren4. Behandelingen en interventies5. Services6. Autisme gedurende de levensloop (‘lifespan issues’)7. Infrastructuur en surveillance

Ook de hoeveelheid geld die naar bovengenoemde onderzoeksgebieden ging werd in kaart gebracht. Het meeste geld blijkt te gaan naar onderzoek naar de onderliggende biologie van ASS en naar behandelingen en interventies voor ASS-symptomen. Onderzoek naar ‘lifespan issues’ (waar thema’s voor volwassenen met autisme onder vallen, zoals werk) en autisme services gebeurt veel minder.

Ik ben benieuwd hoe dit overzicht er voor de Nederlandse situatie uit zou zien.

INSAR-blog afb1 110518 

INSAR-blog afb2 110518 

INSAR-blog afb3 110518

 

 

Sluiten
Word nu lid!