Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies Aanmelden zoek&vind 030-2299800
Activiteitenkalender

Regionale bijeenkomsten rondom autisme

AIC Arnhem houdt op dinsdagavond 23 mei een informatieavond rondom het thema prikkelverwerking en autisme. 


Zintuiglijke prikkels zijn altijd overal. Onze hersenen zijn gelukkig uitgerust met filters om niet alles de hele tijd te registreren en  onbelangrijke prikkels te kunnen negeren.
Bij sommige mensen is de verwerking van zintuiglijke prikkels echter verstoord of verloopt die net iets anders. Dit komt heel veel voor bij mensen met ASS. Normale geluiden kunnen bijvoorbeeld als extreem hard worden ervaren, warmte of kou wordt niet geregistreerd of een zachte aanraking voelt als een harde klap.

Het AIC heeft Janneke Geijsberts uitgenodigd om deze avond te vertellen over haar ervaringen. Janneke is een vrouw met klassiek autisme en een sensorische informatieverwerkingsstoornis. Zij beschrijft al jaren haar ervaringen in haar blog (iksimij.wordpress.com) en is te volgen op haar Twitteraccount @iksimij .


Tijd: 19.30 tot 21.30 uur (inloop: vanaf 19.00 uur)
Locatie: VSO Mariëndael, Middachtensingel 12, Arnhem (in de wijk ‘Over het lange water’)
Toegang is gratis, voor consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd
Wèl graag opgeven via aic.gp.arnhem@gmail.com o.v.v. ’prikkelverwerking’!

Woensdag 7 juni wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.


Themagesprek

Woensdag 7 juni is het thema: Autisme en motoriek.

Een groot aantal mensen met autisme heeft een bepaalde motorische onhandigheid. Dat kan zich zowel uiten in de fijne als in de grove motoriek of in beide. Voorbeelden zijn o.a.: onhandig zijn, houterig bewegen, moeite hebben met schoenveters vastmaken of moeite hebben met schrijven.

Door zintuigelijke overprikkeling kan ook de proprioceptie (zelfwaarneming) in je lichaam die informatie geeft over de stand houding en beweging van je lichaam, overprikkeld raken. Daardoor ontstaan er problemen met de feedback, de informatie op basis waarvan we onze manier van bewegen kunnen bijstellen.

Hoe is dit bij jou, waar heb jij problemen mee?

Als je hierover wilt praten met andere autivrouwen dan ben je van harte welkom

 

Elke eerste woensdag van de maand

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden.

In juli en augustus is er géén autivrouwencafé.

Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn 5 euro per avond. Dat is inclusief consumpties.

Meer informatie: www.autivrouwencafe.nl

Auticafé Dieren gaat nu ook themabijeenkomsten organiseren. De eerste (georganiseerd samen met Indigo) wordt gehouden op donderdag 15 juni.

Deze avond staat – naast basisinformatie over autisme – het thema ‘Omgaan met autisme voor de omgeving’ op het programma.

Locatie: Inloophuis, Ericaplein 1, Dieren

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Graag vooraf aanmelden via auticafe.dieren@gmail.com

Bekijk hier de flyer met alle informatie

LingeFilm organiseert binnenkort weer een voorstelling speciaal voor autistische kinderen en hun ouders of verzorgers.

LingeFilm wil kinderen met autisme en hun familie een aangename voorstelling bieden. De vrijwilligers zijn geïnformeerd over autisme. We laten het licht in de zaal gedimd branden tijdens de voorstelling. Het geluid zal zachter staan dan normaal. Daarnaast is er begrip als bezoekers (bijvoorbeeld) tijdelijk de zaal verlaten tijdens de voorstelling. LingeFilm staat open voor overleg over andere aanpassingen.
Broertjes, zusjes en kinderen zonder autisme die om andere redenen baat hebben bij deze aanpassingen, zijn ook van harte welkom.

Plaats: De Pluk, Rijksstraatweg 64-103, Geldermalsen
Gebruik voor uw GPS het adres: Meersteeg 1, Geldermalsen

Tickets bestellen kan op www.lingefilm.nl

Meer informatie via Ineke Kalisvaart: ineke@lingefilm.nl


Zondag 18 juni, 11.00 uur: 'The Lego Batman Movie'

Batman is het liefst alleen in zijn Batcave, maar nu moet hij Gotham City uit de handen van de sluwe Joker zien te redden. Hij zal met anderen, waaronder zijn geadopteerde zoon, moeten samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. 

Klik hier voor de flyer met meer informatie

Op de ‘Get Aut! dagen’ zullen er maximaal 8 kinderen aanwezig zijn in verband met de structuur, de prikkels en het overzicht.

We zijn één keer per maand op onze locatie in de Molenschuur van het Sonsbeekpark in Arnhem, waar gespeeld kan worden in een rustige en veilige omgeving. Daarnaast maken we één keer per maand een uitje om daar een gezellige en actieve dag te beleven.

Daarnaast wordt ook regelmatig een ‘Get Aut! extra‘ georganiseerd. Met de ‘Get Aut! extra’ willen wij (oudere) kinderen in de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar een uitgaansbeleving geven door met hen activiteiten te ondernemen die zij gewoonlijk met leeftijdsgenoten zouden doen. Deze activiteiten worden georganiseerd in de weekenden dat er geen ‘Get Aut! dag’ wordt georganiseerd en hebben in tegenstelling tot ‘Get Aut dagen’ wisselende tijden.

Doordat wij werken met goed opgeleide en ervaren vrijwilligers is de professionaliteit van de begeleiding gewaarborgd en worden de kosten zo laag mogelijk gehouden.

Tijden
Elke ‘Get Aut! dag’ start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De dagen hebben een terugkerende structuur waarbij we vaste eetmomenten bieden en een activiteitenprogramma dat inhoudelijk per ‘Get Aut! dag’ verschilt.

De ‘Get Aut! extra’ start op wisselende tijden, waarbij de duur en het tijdstip van aanvang afhankelijk is van de activiteit.

Kosten
Een ‘Get Aut! dag’ kost 25 euro per keer.
Een ‘Get Aut! extra’ kost 15 euro per keer.
Het is mogelijk de ‘Get Aut! dagen’ of de ‘Get Aut! extra’ te vergoeden vanuit het PGB. 

Contact
Ben u nieuwsgierig geworden naar de Get Aut!, wilt u iets vragen of een keer komen kijken? U kunt contact opnemen door het contactformulier in te vullen onder het kopje contact of door een e-mail te sturen naar info@get-aut.nl

Daarnaast kunt u ook een kijkje nemen op onze website: www.get-aut.nl of op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/Get-Aut-1666725403549417/

Ben je tussen de 5 en 12 jaar, heb je een autisme spectrum stoornis en vind je het leuk om met leeftijdsgenootjes een gezellige dag te beleven? Dan ben je bij ons van harte welkom.

Elke maand vinden er meerdere Auti Actie Dagen plaats. Groep1 komt de eerste zaterdag van de maand samen en groep 2 de derde zaterdag van de maand. Het is in overleg mogelijk om deel te nemen aan beide groepen.

Locatie: het terrein van stichting BIO in Arnhem

Wilt u uw kind laten deelnemen? Of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de coördinatoren door een mail te sturen naar autiactiedagenarnhem@gmail.com of neem een kijkje op www.autiactiedagenarnhem.nl.


Auti Actie Dagen in 2016:

 • 5 maart,
 • 19 maart,
 • 9 april,
 • 23 april,
 • 21 mei,
 • 4 juni,
 • 18 juni,
 • 9 juli,
 • 23 juli,
 • 6 augustus,
 • 20 augustus,
 • 3 september,
 • 17 september,
 • 1 oktober,
 • 15 oktober,
 • 5 november,
 • 19 november en
 • 10 december.

Op 12 maart 2016 start in Arnhem de AutiActieClub. De AutiActieClub is voor meiden en jongens van 12 tot 15 jaar met autisme. Doel is dat de deelnemende jongeren leren om hun vrije tijd op een leuke, actieve en afwisselende manier te besteden, en dat ze op een ontspannen manier contacten kunnen leggen met leeftijdsgenoten. De groep zal bestaan uit maximaal 8 jongens en/of meiden en wordt begeleid door professionele begeleiders en vrijwilligers die veel ervaring hebben met kinderen en jongeren met autisme.

Er is een afwisselend programma waarbij steeds wat anders gedaan wordt, variërend van gezellige, creatieve tot sportieve activiteiten. Elke tweede zaterdag van de maand zal er een clubmiddag zijn van 15.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur) in Zyp25, op de Zijpendaalseweg 25 in Arnhem. Als er een verwijzing vanuit een wijkteam is, is deelname op kosten van de gemeente. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nina Lengkeek via nina@krekelautismecoaching.nl

Details

 • Frequentie: in 2016 elke tweede zaterdag van de maand
 • Locatie: Zijpendaalseweg 25 Arnhem
 • Tijden: 15.00 - 17.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur
 • Aantal bijeenkomsten per jaar: 11
 • Groepsgrootte: maximaal 8
 • Kosten: Geen, bij verwijzing gemeente
 • Data in 2016: 15 maart, 9 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli, 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december
 • Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/14CoNlBobftXzYdfSAy5N5cY0AepPLw4gqBOqVXqCeeU/viewform

Meer informatie: www.autiactiedagenarnhem.nl (tabblad Auti Actie Club) of nina@krekelautismecoaching.nl 

Alleen voor volwassenen met een conditie in het autistisch spectrum.

Informeel samenzijn met hapje en drankje, met als doel om in contact te komen met andere mensen met autisme. Elke keer staat een kwaliteit van iemand met autisme centraal. Uw gastheer is Roland Angenent (aspi).


Avondprogramma

19.30 - 20.00 Inloop, koffie/thee, koek

20.00 - 21.00 Themagesprek

21.00 - 22.30 Napraten, ervaring uitwisselen, hapje, drankje

 

Details

 • Frequentie: maandelijks, elke 3e woensdag van de maand, uitgezonderd vakantieperiode
 • Locatie: Zijpendaalseweg 25 6814CC Arnhem
 • Tijden: 19.30 - 22.30 uur
 • Aantal bijeenkomsten: 10
 • Data in 2016: 16 maart, 20 april, 18 mei, 15 juni, 21 september, 19 oktober,  16 november, 21 december
 • Groepsgrootte: Maximaal 30
 • Kosten: € 5,- per avond voor consumpties
 • Inschrijven: Niet nodig
 • Op de hoogte blijven: http://twitter.com/#!/Auticafe
 • Contact: info@auticafe.nl  
 • Zelf je verhaal vertellen? Neem contact op of kom langs.

Zie ook: www.Auticafe.nl

(Deze activiteit wordt georganiseerd door Rijnstad)

Woon je in Arnhem Midden- en Nieuw Zuid? Wil je lekker (buiten) spelen maar zit je vaak thuis? Zoek je een fijne en vertrouwde plek om te spelen maar kun je die plek niet vinden? Wil je nieuwe vriend(innet)jes maken maar vind je dit lastig of spannend? Kom dan naar de SpeelXTRA-activiteit.

Tijdens de SpeelXTRA-activiteit willen wij kinderen/jongeren een fijne en vertrouwde speelmiddag/avond aanbieden. De speelmiddagen worden georganiseerd door Stichting Rijnstad. Het vindt plaats in een kleine groep (maximaal 8 kinderen/jongeren), waar veel aandacht voor de kinderen/jongeren is. De beroepskracht van Rijnstad heeft contact met de wijkcoach, waardoor er extra kennis, zorg en aandacht is voor (mogelijke) beperkingen van uw kind.


Voor wie:

 • Kinderen tussen de 4 en 8 jaar
 • Jongeren in de leeftijd 13+

Wanneer:

 • iedere maandag tussen 15:30 en 17:00 uur
 • iedere maandag tussen 19:00 en 20:30 uur

Waar: JC de Madser (Kronenburgerbusbaan 25)


Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op.
Liesje van Haaren, L.vanhaaren@rijnstad.nl
Mascha Kop, M.kop@rijnstad.nl
Lucy Klabbers, Lucy.klabbers@wijkteamsarnhem.nl

Voor: Iedereen die met autisme te maken heeft

Locatie: ‘t Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem
Aanmelden: info@rondomautisme.nl
Info: www.rondomautisme.nl

Het Autisme Netwerk Zutphen (voorheen Autismecafé Zutphen-Lochem) organiseert vijf keer per jaar een avond voor ouders van kinderen met autisme en direct betrokkenen.

De eerste avond dit jaar is al in januari geweest, de komende avonden zullen zijn op:

 • Donderdag 30 maart 2017 - Thema 'Autisme en Puberteit/Seksualiteit', gastspreker nog niet bekend
 • Donderdag 18 mei 2017 - Thema 'Hoe zorg ik voor mezelf als ouder(s)'
 • Donderdag 28 september 2017 - Thema 'Broers en zussen'
 • Donderdag 23 november 2017 - Thema 'Vriendschappen en relaties'

(Deze thema's zijn onder voorbehoud.) 

De avonden zijn in 't Nut in Warnsveld, Breegraven 1

19.45 uur inloop, 20.00 uur welkom, 22.00 uur afsluiting, napraten tot 22.30 uur.

Toegang gratis, koffie/thee € 1,-

Kijk voor meer info op autismenetwerkzutphen.nl, of mail naar autismenetwerkzutphen@gmail.com