Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies Aanmelden zoek&vind 030-2299800
Terugblik op 'Autisme by the Sea'

AbtS2017-header


Zaterdag 1 april 2017: Na maandenlange voorbereiding was het dan eindelijk zo ver, én we waren er klaar voor! De officiële opening van “Autisme by the Sea” in het kader van de NVA Autismeweek, en een tiental verschillende “pop-up”plekken door  heel Zeeland. Gericht op iedereen in Zeeland die met autisme te maken heeft, of er meer over wil weten. Aangezien de activiteiten laagdrempelig zijn, kunnen ook voorbijgangers blijven staan en meeluisteren als ze door een onderwerp worden aangetrokken.

Bijna 20 zorgaanbieders en andere organisaties hadden zich bij Autisme by the Sea aangesloten, met allemaal een activiteit die tijdens de week plaats zouden vinden. Geweldig!

Opening

Het evenement werd door de Vlissingse burgemeester Bas van de Tillaar geopend.  “Autisme by the Sea is een mooi en leuk initiatief”. “Ik heb het programma gezien en met de pop-ups is het een leuke manier om de landelijke themaweek zo in te vullen. Ik kom autisme met enige regelmaat tegen. Dan vraag ik mezelf af: Wat weet ik ervan? Zodra het dieper gaat, haak ik qua kennis af. Daarom is het goed dat de regio Zeeland van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)  er via de pop-ups en andere activiteiten dieper op in gaat, met een strandstoel, strandbal en parasol. Uitnodigend: Hier moet je zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

AbtS2017-2

Conny van der Wijst, Voorzitter NVA regio Zeeland “Via deze invulling van de Autismeweek willen wij bij mensen komen, die wij anders niet bereiken. Op deze manier komt er aandacht. Het is een groot evenement. Er zijn 3 pijlers: de pop-ups, betrokken organisaties die hun deuren open zetten en als afsluiter een lezing van Frans Coolen.”


Pop-ups

En toen begon de race: bestuursleden en vrijwilligers sprongen in hun auto’s met een strandstoel, strandballen, informatie over NVA en reden naar hun pop-up plek, een tiental verspreid over heel de dag en door heel Zeeland, en met verschillende thema’s.

Het liep niet storm; na al de voorafgaande media-aandacht (radio, kranten, regionale TV) hadden we gehoopt op meer mensen. Wél waren er bijzondere gesprekken en contacten.


(Tekst gaat verder onder de foto)

AbtS2017-6


Een vol, gevarieerd programma

De tweede pijler werd dus gevormd door de activiteiten tijdens de week, georganiseerd door zorgaanbieders en/ of andere organisaties. Zo werd op zondag de Film Life, Animated gedraaid, en de andere dagen waren er open deuren van natuurlijk het AIC, en verder van scholen, zorgboerderijen, praatgroepen, en andere zorginstellingen betrokken bij autisme, cursus 3D printen in de Zeeuwse bibliotheek, enz. Een vol, gevarieerd en gezellig programma.

Ook hier was de opkomst verschillend. Bij de één kwamen er meer mensen dan verwacht (en gepland), bij de ander bleef het stil(ler). Wél was het uniek om dit “met elkaar” te doen! Overal was dan ook de Autisme by the Sea poster te zien, wat een samenhangend geheel gaf.

De derde pijler was de lezing van Frans Coolen, met een uitleg wat autisme is en waar je tegenaan loopt als je met mensen met autisme omgaat, met concrete voorbeelden van de belevingswereld van iemand met autisme. Het was een geslaagde avond en goede afsluiting van Autisme by the Sea !

Het was een geslaagde week, ook mede dankzij de vele vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt !  Een unieke ervaring om met zo’n klein budget toch iets groots neer te zetten! Terugkijkend op de week, dan was ons doel om meer bekendheid te geven aan autisme. Dit is in ieder geval gebeurd! 

AbtS2017-345