Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies Aanmelden zoek&vind 030-2299800
Lotgenotencontact

Voor verschillende doelgroepen

Autismecafé "Spectrum" in Bodegraven

Spectrum Café in Bodegraven mei17

Bodegraven: op 26 mei 2017 om 19:30 uur start het Spectrum Café in het Huis van Alles. Het Spectrum Café is een initiatief van een werkgroep, gevormd door een aantal vrijwilligers en beroepskrachten die met het Spectrum Café een leuke ontmoetingsmogelijkheid creëren voor mensen met Autisme (of een aanverwante aandoening). Het Spectrum Café is open voor iedereen met autisme (of aanverwante aandoening én voor mensen die dichtbij hen staan.

Vanaf 26 mei start het Spectrum Café als maandelijks terugkerende activiteit. Tijdens de Café avonden staat ontmoeting centraal. Bij de bar kun je terecht voor een kop koffie, thee, limonade of fris, maar ook voor een zakje chips.
In het Huis van Alles zijn een aantal ruimtes die op verschillende activiteiten toegerust zijn. Lokaal 1 is voor “spel en spelen”, je kunt hier bijvoorbeeld schaken, maar je kan ook zelf je spel meenemen. Lokaal 2 is het echte café , hier staat de bar en kun je chillen. Lokaal 3 is de “bioscoop”, hier draait een leuke film! Heb jij een idee welke film we de volgende keer kunnen draaien?
 
Het Spectrum Café is niet alleen voor mensen binnen het autistisch spectrum. Ook ouders, vrienden en familie zijn van harte welkom, zo kun je samen komen en is de eerste keer misschien wat minder spannend. 

Oproep

Om de activiteit maandelijks te kunnen organiseren is de werkgroep op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te helpen (met de activiteit). Wil je achter de bar staan, helpen organiseren, de bioscoop draaien, de ruimtes in te richten, stukjes naar de krant sturen, foto’s maken of heb je een ander leuk idee, laat het ons weten via Bodegraven@huisvanalles.nl .

Autismecafés

Het Autismecafé is een ontmoetingsplek voor ouders van een kind met autisme. Het ontmoeten van andere ouders van kinderen met autisme is prettig: je ziet dat je niet de enige bent, er is begrip voor je situatie, je kunt ervaringen uitwisselen en van andere mensen tips en ideeën krijgen. Het Autismecafé is een echt ouderinitiatief: door ouders, voor ouders. Dus iedereen kan nieuwe thema’s en ideeën aandragen. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden. Je kunt er gratis en anoniem heen. Naast ouders zijn ook andere bezoekers welkom, zoals mensen met autisme, familieleden en hulpverleners. 

In Zuid-Holland zijn er Autismecafés in: Dordrecht, Leiden en Nieuwkoop

Autismecafé Dordrecht

Contactpersoon

Renate Defeo
r.defeo@kpnmail.nl

Gespreksleider

Zoli Schwarz

Locatie

Speeltuinvereniging Victorie
Heysterbachstraat 103
3312 JJ Dordrecht

 

Autismecafé Leiden

Contactpersoon

Tanya Arts
(06) 313 49 583
autismecafeleiden@gmail.com

Gespreksleider

Greet Meesters

Locatie

Het Gebouw,
Arubapad 2,
2315 VA Leiden

Facebook
Twitter

Inschrijven voor de nieuwsbrief

 

Autismecafé Nieuwkoop

Contactpersonen:

Pauline Pieterse en Myra Dijkstra
pieterse@hetnet.nl

Gespreksleider

Myra Dijkstra

Locatie

De Bun
Anemonenstraat 25
2431 XB  Noorden

Facebook

Auticafé Nieuwerkerk a/d IJssel

Woon je in de Zuidplas of omgeving, heb je een vorm van normaal tot hoger functionerend autisme, of ben je heel erg onzeker, dan is deze avond echt iets voor jou!

Uitgaan in een omgeving waar jij je thuis kunt voelen, anderen kunt onmoeten en vrienden vinden. Chillen, muziek luisteren, een leuke activiteit doen, kletsen, drankje drinken, dansen, een keer samen gamen of een film kijken. Maar ook informatie van sprekers over uiteenlopende onderwerpen die met autisme te maken hebben.

Het Auticafé richt zich vooral op jongeren, maar ouders/begeleiders zijn van harte welkom.

Het Auticafé vindt plaats in jongerencentrum ’t Blok, IJsermanpad 1, 2911 PH Nieuwerkerk aan den IJssel

Elke tweede dinsdag van de maand, vanaf 19.30 uur. 

Meer informatie op https://welzijnzuidplas.nl/


Autisme Contactcafé Nootdorp

Mensen met een autismestoornis kunnen op de tweede zaterdagavond van de oneven maand tussen 19.30 en 22.30 uur terecht bij de bijeenkomst in het Huis van Rie, Koningin Wilhelminastraat 5 in Nootdorp.

Tijdens deze avonden is er een wisselend programma waarbij er film word vertoont of een spreker verteld over zijn of haar ervaringen. Naast de lezing is er ruim de mogelijkheid om ervaringen en contacten uit te wisselen. 

Kijk voor de data in de Activiteitenkalender Zuid-Holland

Jongerencafé Leerdam

Het jongerencafé is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor normaal tot hoger begaafde jongeren vanaf 13 jaar met een vorm van autisme. Voor deze jongeren kunnen ‘gewone’ activiteiten wat te ingewikkeld zijn waardoor ze vaak thuis achter hun eigen ‘schermen’ blijven hangen. Met dit jongerencafé hopen we deze jongeren een gezellige en veilige plek te kunnen bieden waar ze zich ook op sociaal gebied verder kunnen ontwikkelen. Een paar ingrediënten van de avonden: gezelligheid, veel chips en cola, samen gamen of een bordspel doen, biljarten of ‘voetbaltafelen’, een avondje bowlen, etc.

Voor wie : Jongeren met een vorm van autisme
Wanneer : Eens in de maand op vrijdagavond
Waar : Jongerencentrum M3, Q de Palmestraat 110 te Leerdam
Kosten : 5 euro per keer (frisdrank, koek en chips zijn gratis)

Download hier de informatiefolder

 

Gespreksgroepen voor volwassenen met autisme en een normale tot hoge intelligentie

Ontmoetingsgroep voor volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis

Deze (doorlopende) groep die maandelijks bijeenkomt is bedoeld voor mensen met autisme die een normale of hoge intelligentie hebben. Binnen deze groep kunnen deelnemers elkaar ontmoeten. Het is geen therapeutische groep, er wordt geen behandeling gegeven.

Voor wie
Voor volwassenen vanaf 18 jaar met autisme die een normale of hoge intelligentie hebben.

Doel
Elkaar ontmoeten en het vinden van herkenning en steun bij anderen, d.m.v. het uitwisselen van ervaringen, tips en kennis.

Inhoud
Eenmaal per maand is er een bijeenkomst. De deelnemers bepalen zelf over welk onderwerp zij de komende bijeenkomst met elkaar willen praten. De consulenten van MEE zullen waar nodig sturing geven aan de groep en een terugkoppeling geven.
Voordat deelnemers kunnen instromen vindt er een kennismakingsgesprek plaats met een consulent van MEE. Tijdens dit gesprek kan de deelnemer vragen stellen over de groep en samen met consulent van MEE een inschatting maken of de deelnemer geschikt is voor deelname aan de ontmoetingsgroep en welke groep het meest passend is.

Belangstelling?
Op dit moment hebben wij ruimte in de ontmoetingsgroep op donderdagavond in Leiden, en op maandagavond in Katwijk. En op de woensdagavond in Leiden of Lisse in een groep met jongvolwassenen.
Ook vrouwen zijn van harte welkom! We hebben een aantal vrouwen in de groepen, het zou leuk zijn als dit er nog meer worden.
Heb je belangstelling voor deze ontmoetingsgroep dan kun je dit via een belangstellingsformulier op www.meezhn.nl aan ons kenbaar maken.


Groepen in Dordrecht (gemengde groep) en Rotterdam ( een vrouwengroep)

Het doel van de gespreksgroep is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben. De groepen hebben een informeel karakter. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

De bijeenkomsten zijn 1x per maand op een vaste avond in resp. Dordrecht en Rotterdam. De groep in Rotterdam is een vrouwengroep.
Voor informatie of deelname in Dordrecht kunt u mailen met nva.lotgenoten.dordrecht@gmail.com

Voor informatie of deelname in Rotterdam kunt u mailen met nva.lotgenoten.rotterdam@gmail.com

 

Lotgenotencontact voor partners van mensen met autisme

Het belang van contacten met lotgenoten van partners van iemand met autisme of het vermoeden van autisme heeft naast professionele hulp zijn nut inmiddels wel bewezen

De doelstelling van contacten met lotgenoten is dat er een podium geboden wordt om je hele specifieke problematiek in een partnerrelatie met autisme te kunnen kanaliseren
Trefwoorden in deze lotgenotencontacten zijn: 'Erkenning en Herkenning'


Partnerochtenden

In de Activiteitenkalender worden de partnerochtenden vermeld.

 

Koffieochtenden voor (ex-)partners 

In Alphen a/d Rijn zijn koffieochtenden voor (ex-)partners van mensen met (een vermoeden van) autisme. Op deze ochtenden kunt u vrijblijvend binnenlopen, u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Deze koffieochtenden zijn iedere laatste zaterdag van de maand (met uitzondering van de maanden juli, augustus en december).

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar pcpalphen@gmail.com.

 

Partnercontactpersonen

Naast de partnerochtenden in Rotterdam en Alphen aan den Rijn zijn in Zuid-Holland twee partnercontactpersonen actief:


In Gouda:

Roelie Struijk
Tel. 0182 - 585 540
e-mail: roja.struijk@planet.nl

 

In Hazerswoude-Rijndijk:

Jenet van der Velde
Tel. 071-341 35 42
pcpalphen@gmail.com