Zorginstellingen weten niet wat ze aan moeten met jongeren met complexe stoornissen, meldt de Volkskrant. Kinderen worden regelmatig doorgestuurd naar een andere instelling zodra de problemen te ingewikkeld worden. Door alle bezuinigingen en de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten, zijn de problemen rond ‘moeilijke kinderen’ de afgelopen periode nog versterkt.
Volgens het artikel in de Volkskrant zou het gaan om een paar honderd kinderen die nergens terecht kunnen. Instellingen doen óf GGZ, óf gesloten jeugdzorg, óf ze behandelen kinderen met een verstandelijke beperking. Zodra een kind meerdere diagnoses heeft, staan de instellingen met lege handen. Sommige kinderen worden in een paar jaar tijd meer dan tien keer doorgestuurd.
In de Volkskrant komt de moeder van Nicole (18) aan het woord. Nicole is autistisch met een normale intelligentie. Daarnaast heeft zij moeite met het reguleren van haar emoties en agressie en deed zij verschillende zelfmoordpogingen. Uiteindelijk viel zij in handen van pooiers. In vier jaar tijd is zij zestien keer heen en weer gesleept tussen verschillende instellingen en kreeg zij volgens haar moeder nooit de zorg die ze nodig had.
Volgens Marion van Binsbergen, directeur van de Heldringstichting, moeten er centra worden opgericht die zich specialiseren in kinderen met meerdere diagnoses, om dit soort problemen te voorkomen. Peter Houweling, locatiedirecteur van jeugdzorginstelling Horizon, vindt dat er eerder zwaardere zorg moet worden ingezet en dat kinderen beter moeten worden geobserveerd en gediagnosticeerd op jongere leeftijd.
Staatssecretaris van Rijn zegt samen met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) bezig te zijn de inkoop en plaatsing bij zeer specialistische zorg beter te coördineren.
De NVA en Balans pleiten voor een flexibel inzetbaar landelijk expertteam voor complexe casussen.
Lees hier het artikel op Volkskrant.nl
Bron: De Volkskrant