De NVA heeft een brief van KansPlus, het belangennetwerk voor mensen met een verstandelijke beperking, mede ondertekend. De brief is gericht aan Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze raad onderzoekt de aanpak van de Coronacrisis. In het eerste deelrapport concludeert de onderzoeksraad dat zich in de verpleeghuizen een stille ramp voltrok.
KansPlus wijst de Onderzoeksraad erop dat zich in de verstandelijk gehandicaptenzorg een soortgelijke stille ramp heeft voltrokken. “Ook de gehandicaptenzorg is vanaf het eerste begin een ‘vergeten’ groep geweest. In persconferenties werden wij niet genoemd. Reeds in april 2020 is er aandacht gevraagd voor deze ‘vergeten’ groep. Mensen maken vaak levenslang en levensbreed gebruik van deze zorg: van jong tot oud met grote differentiatie in zorg. Nu, twee jaar later, zijn er nog steeds veel beperkende maatregelen in instellingen. Het leven van mensen met een verstandelijke beperking wordt nog steeds veelvuldig beïnvloed door coronamaatregelen”, stellen de briefschrijvers.
In de tweede helft van 2022 verschijnen nog twee deelrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het onderzoek dient ook ter voorbereiding op eventuele toekomstige pandemieën.
NVA-dossier gehandicaptenzorg
De NVA verzamelde in 2020 tijdens de eerste golf van de corona-pandemie schrijnende verhalen over het bezoekverbod voor mensen met autisme & verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Die zijn in april 2020 gebundeld in het dossier Niet uit te leggen. De gevolgen van de coronacrisis voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking in een zorginstelling.
Naast resultaten van de NVA-enquête staan er in het dossier interviews met ouders en een arts voor verstandelijk gehandicapten. Ook is er een reactie van onze Expertgroep Autisme en een Verstandelijke Beperking in opgenomen.