Home Nieuws Graphic novel over Marc Evers
19 augustus 2024 - Getekend levensverhaal over NVA-ambassadeur en Paralympisch zwemkampioen Graphic novel over Marc Evers

Vandaag verschijnt het boek The great Marc Evers als graphic novel. Een getekend verhaal over doorzettingsvermogen, over hoop en kracht, over op je intuïtie vertrouwen, en in jezelf en je kind durven geloven. Marc Evers heeft autisme en een verstandelijke beperking en is NVA-ambassadeur. De graphic novel is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het AutismeFonds.

Het door Ivo van Woerden geschreven portret van Marc en zijn familie verscheen al in 2017, maar de Paralympisch zwemkampioen heeft het zelf nooit kunnen lezen. ‘Teveel letters’, zei hij. ‘Door een getekende variant van het verhaal te maken, hoop ik dat ik meer mensen kan inspireren dan ik met mijn boek heb kunnen bereiken, juist ook mensen die moeite hebben met lezen. Toen Marc de eerste tekeningen zag, lichtte hij helemaal op’, vertel Ivo van Woerden.

De graphic novel vertelt het inspirerende levensverhaal van één van Nederlands grootste Paralympische zwemkampioenen. Marc Evers zal in Parijs voor de vierde keer aan de Spelen meedoen.

Wat als je je niet richt op wat er niet kan, maar kijkt naar wat er wél mogelijk is?

Twee jaar oud is Marc Evers als zijn ouders te horen krijgen dat hij nooit zal praten of zelfstandig naar het toilet zal kunnen gaan. Hij is autistisch en heeft een verstandelijke beperking; het is bijna onmogelijk om contact met hem te krijgen. De psychiater adviseert opvang in een instelling, maar de ouders van Marc leggen zich er niet bij neer.

Achttien jaar later wacht Marc in het olympische zwembad van Londen op het startschot van de 100 meter rugslag op de Paralympische Spelen. Hij praat, loopt, fietst, draait mee in een druk gezin, is een toffe peer geworden én hij blijkt vooral keihard te kunnen zwemmen. Met vijf paralympische medailles en vele wereldrecords is Marc Evers één van Nederlands grootste paralympische zwemkampioenen. Hoe heeft hij het tegen alle verwachtingen in zover kunnen schoppen?

Coming-of-age portret

The great Marc Evers is een ontroerend, intiem, inspirerend en vooral optimistisch coming-of-age portret van Marc en zijn familie. Het is een graphic novel van Gemma Plum, ingekleurd door Marloes Dekkers, naar een verhaal van Ivo van Woerden. Met een nawoord van Sander Begeer, hoogleraar Diversiteit en Autisme.

The great Marc Evers is een uitgave van Scratch Books en Stichting Grafische Journalistiek.
ISBN-nummer 978-94-93166-90-5 | verkoopprijs €24,95

De Paralympische Spelen vinden plaats van 28 augustus tot 8 september in Parijs. Marc Evers zwemt er op vrijdag 6 september de 100 meter rugslag.

 

Sluiten
Word nu lid!