Home Nieuws Onderzoek prikkelverwerking mensen met autisme en een verstandelijke beperking
3 september 2024 - 'Mensen met een lager IQ 'onderreageren' op prikkels'Onderzoek prikkelverwerking mensen met autisme en een verstandelijke beperking
@Britt de Kroon persoonlijkproefschrift.nl

Marieke Werkman promoveert op 18 september in Groningen op een onderzoek naar prikkelverwerking bij mensen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking. Mensen met een lager IQ neigen meer onderreactief te zijn, is één van de conclusies.

Het proefschrift komt voort uit het project ‘De Sensatie van een Goed Leven.’ De NVA was betrokken bij dit project en het eindproduct ervan: Sensonate, een website over prikkelverwerking voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking, hun ouders, begeleiders en leerkrachten. Sensonate biedt informatie en inspiratie voor een beter leven via een optimale prikkelbalans.

Het proefschrift van Marieke Werkman onderzoekt hoe mensen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking omgaan met prikkels en hoe dit hun gedrag en deelname aan de samenleving beïnvloedt. Het onderzoek had twee doelen:

  1. Inzicht krijgen in de prikkelverwerking van deze groep en hoe dit samenhangt met emotionele problemen, gedragsproblemen en maatschappelijke participatie.
  2. Onderzoeken hoe mensen met autisme het beste betrokken kunnen worden als samenwerkingspartners in onderzoek.

Kinderen

Uit het onderzoek blijkt dat het nuttig is om mensen met autisme in te delen in subgroepen, zoals degenen die over- of onderreageren op prikkels. Mensen met een lager IQ neigen meer onderreactief te zijn, terwijl mensen met een hoger IQ meer emotionele en gedragsproblemen hebben wanneer ze moeite hebben met prikkelverwerking.

Problemen met prikkelverwerking beïnvloeden de maatschappelijke participatie bij mensen met autisme, ongeacht hun IQ. Bij kinderen met autisme lijkt er geen verband te zijn tussen IQ en prikkelverwerking; problemen met prikkels komen voor bij alle IQ-niveaus.

Het onderzoek benadrukt ook dat het betrekken van mensen met autisme als gelijkwaardige partners in onderzoek een completer beeld geeft van het onderwerp. Dit vereist een goede balans tussen structuur en flexibiliteit, en aandacht voor hun specifieke prikkelverwerkingsbehoeften.

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!