
Op 2 april, Wereld Autismedag, zijn de Autismevriendelijkheidsprijzen 2025 uitgereikt! Dit jaar zijn vier winnaars gekozen die allemaal op hun eigen manier ruimte maken voor autisme. De prijzen zijn voor Connect PAS in Lelystad, SIVZ Special Sports in Zeist, klarinetdocent Karin van Buchem uit Almere en lunchroom Prikkel in Den Haag.
Connect PAS Lelystad
In de categorie eigen initiatief wint Connect PAS de Autismevriendelijkheidsprijs. Dit is een wekelijks ontmoetingsavond in Lelystad voor jongeren met autisme uit de stad en de wijde omgeving. Iedere donderdagavond organiseren Nellie en Ria een gezellige bijeenkomst waar iedereen tussen 18 en 35 jaar van harte welkom is. Ze startten deze ontmoetingen begin dit jaar toen ze erachter kwamen dat er voor jongeren met autisme in deze leeftijd eigenlijk niets te doen is in Lelystad. De zoon van Nellie heeft autisme, net als de kleinzoon van Ria. Met steun van de gemeente huren ze een prikkelarme ruimte waar iedere week veertien tot zestien jongeren bij elkaar komen. Ze spelen spelletjes en gaan met elkaar in gesprek – de vriendschappen ontstaan vervolgens vanzelf. In korte tijd zijn de bijeenkomsten uitgegroeid tot een populaire en bekende ontmoetingsplek voor jongeren met autisme. Met de bijeenkomsten maakt Connect PAS ruimte voor autisme!
SIVZ Special Sports
De afdeling Special Sports van Schaats- en Inlineskate Vereniging Zeist krijgt een Autismevriendelijkheidsprijs in de categorie organisatie. Initiatiefnemer Wil en bestuurslid Ria namen de prijs in ontvangst. De vereniging heeft voor kinderen met autisme – en voor andere kinderen die in de reguliere groepen niet mee kunnen komen – een speciale groep: Special Sports. SIVZ maakt zich sterk om sport aan te bienden met de juiste begeleiding, om op die manier kinderen te stimuleren en te enthousiasmeren om te gaan sporten. In de nominatie voor SIVZ stond: “We weten uit ervaring dat het vinden van de juiste sport met de juiste begeleiding een enorme uitdaging kan zijn. We zijn daarom ook ontzetten blij met SIVZ, de trainers en de extra begeleiders.” Deze sportvereniging die ruimte maakt voor autisme is door de jury unaniem uitgeroepen tot winnaar in deze categorie.
Klarinetdocent Karin van Buchem
In de categorie leraar wint klarinetdocent Karin van Buchem de Autismevriendelijkheidsprijs. Zij geeft les aan Jordi, die autisme heeft en (deels) non-verbaal is. Karin geeft hem de ruimte om zichzelf te zijn en via zijn muziek te communiceren. In de nominatie was te lezen: “Karin merkt het altijd als er iets is. Zonder een woord te wisselen past ze zich aan hem aan. Ze stapt in zijn muziekwereld, zijn veilige bubbel, en dat vindt Jordi fijn.” Het verhaal laat zien dat er met kleine aanpassingen veel bereikt kan worden en daarom sprong deze inzending er voor de jury direct uit.
Prikkel
Bij lunchroom Prikkel in Den Haag, de winnaar in de categorie werk, werken mensen met autisme en mensen zonder autisme. Prikkel stimuleert de sterke punten van werknemers met autisme en houdt rekening met hun belevingswereld. Door het bieden van een leer- of werkplek voor mensen met autisme worden kansen gecreëerd. In de nominatie stond: “Onze dochter met autisme werkt bij Prikkel en we zien haar groeien in haar zelfvertrouwen, zowel in het arbeidsproces als op emotioneel vlak. Ze komt iedere keer weer enthousiast uit haar werk.” Bij Prikkel kan iedereen zichzelf zijn: werknemers én klanten. Zo maakt de lunchroom ruimte voor autisme! Helaas konden Ron en Jeanette van Prikkel niet bij de uitreiking in Amsterdam zijn: zij werden via een videoverbinding toegesproken door NVA-directeur Caroline Verkerk en krijgen het certificaat en het beeldje op een later moment overhandigd.
Beursgong
De winnaars ontvingen hun prijs nadat ze in Amsterdam de opening van de handelsbeurs hadden bijgewoond. Marc Evers, paralympisch sporter en NVA-ambassadeur, opende op Wereld Autismedag de handelsdag op de beurs met de traditionele gongslag.