Home Nieuws Steenwijkerland de autismevriendelijkste gemeente
11 april 2025 - Onderzoek van het Nederlands Autisme RegisterSteenwijkerland de autismevriendelijkste gemeente
@Hilda Knol

Steenwijkerland is dit jaar de meest autismevriendelijke gemeente van Nederland. Dat concludeert het Nederlands Autisme Register (NAR) op basis van haar onderzoek onder 1.300 mensen met autisme. De geënquêteerden uit Steenwijkerland lieten zich daarbij het meest positief uit over het gemeentelijk beleid.

Wethouder Trijn Jongman ontving daarom op maandag 31 maart uit handen van onderzoeker Anke Scheeren van het NAR een plaquette. Volgens Jongman dankt Steenwijkerland de titel van meest autismevriendelijke gemeente van Nederland vooral aan de inzet van NVA Steenwijkerland-Meppel, die veel activiteiten organiseert. “De werkgroep informeert ons over de drempels die mensen met autisme ervaren, en op grond daarvan geven wij handen en voeten aan ons beleid.”

Wendy Schuurkamp uit Steenwijk is voorzitter van de werkgroep van de NVA in Steenwijkerland. Ze is blij met de erkenning. “Het begint met goed naar de mensen luisteren en kijken wat ze nodig hebben. De samenwerking met de gemeente is pas in 2024 begonnen, maar heeft al veel opgeleverd.”

NVA-Autismeweek

Steenwijkerland is de derde gemeente die door de NAR is uitgeroepen tot meest autismevriendelijke gemeente van Nederland. In 2024 was dat Apeldoorn en in 2023 Veldhoven. Na het in ontvangst nemen van de plaquette opende wethouder Jongman de NVA-Autismeweek in Steenwijkerland met het hijsen van de autismevlag. De NVA Autismeweek in Steenwijk werd op zaterdag 5 april afgesloten met een Autismedag in De Meenthe. Die dag waren er lezingen, een informatiemarkt en een autisme belevingscircuit waarin je zelf kan beleven hoe iemand met autisme de omgeving kan ervaren.

Ruimte voor autisme

Bezoekers konden een minuutje doorbrengen in onze Ruimte voor autisme-kubus. Deze kubus nodigt mensen uit om één minuut naar binnen te gaan en stil te staan bij wat zij ervaren in deze ruimte. Hoe komen de geluiden van buiten de kubus bij je binnen? Hoor je alle stemmen afzonderlijk of is het juist één grote ruis? Hoe ervaar je het licht dat van bovenaf binnenkomt? En ruik je bepaalde geuren of ervaar je beweging, ook al sta je in een afgesloten ruimte?

Door mensen na te laten denken over wat ze voelen en ervaren, willen we hen ervan bewust maken hoe mensen met autisme informatie en prikkels op hun eigen manier verwerken en ervaren. Dat het soms heftig binnen kan komen, maar soms ook vertraagd, scherp of overweldigend – en dat dit voor iedereen met autisme anders is. We vragen om ‘ruimte voor autisme’, zodat mensen met autisme zichzelf kunnen zijn. Ruimte geven betekent rekening houden met specifieke behoeften, bijvoorbeeld op school of werk.

 

Sluiten
Word nu lid!