Aut en wijs: verouderen en autisme
Lezing door Hilde Geurts en Frans JacobsHebben mensen met autisme dezelfde patronen van veroudering in het denkvermogen als mensen zonder autisme? Of verouderen zij sneller of langzamer? En daarnaast: zijn er subgroepen te herkennen onder mensen met autisme van wie het denkvermogen sneller of langzamer veroudert? Wat vertellen ouderen met autisme over hun levenslange sociale worstelingen? Welk hulpmiddel kan hun sociaal leven versterken?
Mensen met een late diagnose hebben meer mentale klachten dan mensen met een vroege diagnose. Vrouwen met autisme hebben bovendien meer last van de menopauze. En ouderen met autisme hebben meer cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen. ‘Cognitieve klachten betekent niet automatisch cognitieve problemen. Dus wij willen wel graag weten waardoor dit wordt veroorzaakt’, vertelt onderzoekers Hilde Geurts, die in haar lezing ook kort zal ingaan op de rol van camouflage.
Frans Jacobs vertelt onder meer over de ervaringen na zijn late diagnose en hoe hij daarna het project ‘Sociaal perspectief van en voor ouderen met voor ouderen met autisme’ startte. Hij deelt enkele aangrijpende ervaringsverhalen uit de start van dat project. Deze bevindingen leidden tot het realiseren van de set gesprekskaarten ‘Wensen & grenzen: in gesprek met autisme’ die in december zullen verschijnen bij uitgeverij Hogrefe.
Over de sprekers
Hilde Geurts is hoogleraar klinische neuropsychologie en hoofd van de afdeling Brein & Cognitie (psychologie) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze als senioronderzoeker verbonden aan TopGGZ instelling het Leo Kannerhuis (Youz/Parnassia). Ze doet al ruim 25 jaar autisme onderzoek en heeft zich met haar team (www.dutcharc.nl) de afgelopen 15 jaar vooral gericht op veroudering en autisme.
Frans Jacobs (met pensioen, voorheen hoofddocent) kreeg de diagnose autisme op 64-jarige leeftijd. Hij is onderzoeker bij het lectoraat Volwaardig leven met autisme van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en is initiatiefnemer van het project ‘Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme . Voor dit project hebben ouderen met autisme samen met hulpverleners, onderzoekers en ontwerpers een set gesprekskaarten ontwikkeld om sociaal houvast te bevorderen. De kaarten bevatten vragen die volwassenen met autisme elkaar kunnen stellen. Ze zijn tevens geschikt om in gesprek te gaan met naasten. Hulpverleners kunnen ze inzetten voor volwassenen met autisme.