Home Oproepen Gezocht: vrijwilliger met talent voor archiefwerk voor uitzoekwerk WO II
21 februari 2024

Gezocht: vrijwilliger met talent voor archiefwerk voor uitzoekwerk WO II

Om belangrijke zaken binnen onze familie bespreekbaar te maken en opgelopen trauma’s tot rust te brengen, wil ik graag beter uitzoeken hoe het onze familie vergaan is in de tweede wereldoorlog en de periode daarvoor. Ik ben inmiddels bij diverse struikelsteenleggingen geweest (herdenkingssteentjes) en ik zag hoe dit een familie inzicht kan geven, verbindend kan werken, mits het voorwerk daarvoor goed gedaan is. Ik hoop dat er dit jaar ook voor onze opa een struikelsteen gelegd kan worden.
Mijn opa werd in 1941 opgepakt omdat hij lid geweest was van de CPN. Hij zat eerst een paar maanden in Kamp Schoorl, daarna een maand in Kamp Amersfoort en vervolgens ruim een jaar in Kamp Neuengamme. Daar is hij bij een vluchtpoging doodgeschoten. Mijn vader was 14 toen zijn vader werd gearresteerd en meteen verantwoordelijk voor het gezin met moeder, oudere zus en jongere broer. Het gezin was erg arm en er zijn keuzes gemaakt die ongelukkig uitgepakt hebben. Omdat mijn vader kostwinner was, kon mijn oma geen steun krijgen. Het enige werk dat in januari 1945 voor mijn vader als jongen van 17 beschikbaar was, was in Duitsland bij Speer Todt en daarvoor moest hij lid worden van de NSKK, een militaire organisatie. Hiervoor heeft hij na de oorlog een jaar in strafkamp Rhijnauwen gezeten. Dit was een traumatische ervaring erbij voor mijn vader.
Omdat ik ADD en autisme heb, en daarbij een burn-out, heb ik weinig energie en een zekere gebruiksaanwijzing. Toch wil ik op deze manier mijn participatie in de samenleving vormgeven. Ik hoop daarom iemand te vinden deze uitdaging aan wil gaan. Ben je geduldig, zelfstandig en nauwkeurig, heb je een universitair werk- en denkniveau? Dan zou ik zo graag willen dat je mij met dit werk gaat helpen!
Voorlopig denk ik aan een dagdeel per twee weken, voor een jaar, bij mij thuis in Utrecht. Als we naar een archief buiten Utrecht gaan, is daar bijna een hele dag mee gemoeid. Maar de praktijk zal leren wat het beste werkt en hoeveel tijd er mee gemoeid is. Als je het leuk vindt, zou je buiten deze tijden zelf met een klus aan de gang kunnen gaan.
Ik heb zelf al flink wat onderzoek gedaan, zowel in online archieven als in het Utrechts Archief en het Nationaal Archief. Ook heb ik contact met een paar verenigingen en andere organisaties. Soms lijkt het erop dat een antwoord weer twee vragen oproept. Ik doe erg mijn best om de gegevens geordend op te slaan en om redelijk gestructureerd te werken, maar het duizelt me regelmatig en dan weet ik niet meer waar ik verder moet gaan. Het helpt mij dan erg als iemand de planning in de gaten houdt, mij helpt me daar aan te houden en me helpt om geconcentreerd te werken.
Een leuke bijkomstigheid is dat ik tot mijn grote verrassing gevraagd ben te zijner tijd een artikel te schrijven voor het jaarboek van een cultuurhistorische vereniging. Ze zijn geïnteresseerd in de brieven van mijn opa, zijn leven in de kampen en daarvoor. Maar alleen gaat dit me niet lukken.
Als je student bent, kun je de resultaten van dit onderzoek misschien ook zelf gebruiken voor een werkstuk.

Ik zoek hulp bij:
Afgebakende onderzoeksklussen zoals:
• Waar was mijn opa tijdens zijn militaire dienst bij de KNIL en hoe verliep dat? Raakte hij gewond? Waarom is hij in Bronbeek geweest?
• Hoe was de voogdij geregeld na de scheiding van mijn opa en oma, hoe is dat na de arrestatie veranderd?
• Is er nog correspondentie te vinden waarin getracht wordt mijn opa uit het kamp te krijgen?
Verder:
• Ordenen van gegevens die er al zijn
• Archiefkaarten ontcijferen
• Losse eindjes van lopende klussen afmaken
• Uitzoeken, ordenen, digitaliseren van gegevens en foto’s die van de familie komen
• Foto’s en albums uitzoeken, foto’s scannen, info erbij zoeken, en vermelden
• Info en foto’s beschikbaar maken voor familie
• Brieven die mijn opa vanuit de kampen schreef redigeren en vertalen met Deep-L online vertaalprogramma.
Mocht je denken dat deze klus iets voor je is, neem dan contact op, het liefst per email, met ingebronk@hotmail.com

Inge Bronk

Sluiten
Word nu lid!