Home Nieuws Amsterdam stopt met vergoeding ABA-behandelingen
2 oktober 2024 - Belangrijke stap in de juiste richtingAmsterdam stopt met vergoeding ABA-behandelingen

De gemeente Amsterdam heeft besloten te stoppen met het vergoeden van ABA-behandelingen voor kinderen met autisme. Dit besluit is genomen na toenemende zorgen over de schadelijke effecten van deze behandelmethode. De NVA is blij met het besluit: het is een belangrijke stap vooruit in de zorg voor kinderen met autisme en biedt kansen om zorgaanbod te ontwikkelen dat geen risico’s met zich meebrengt. 

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Marjolein Moorman dat de gemeente actie onderneemt na klachten over de gevolgen van ABA. “Als gemeente staan we niet achter methoden die een kind dwingen te veranderen en risico op schade met zich meebrengen,” is te lezen in de brief. Eerder dit jaar bleken deze risico’s van ABA ook uit onderzoek dat het Nederlands Autisme Register deed onder mensen met autisme, ouders en zorgverleners: zeker op lange termijn is er een grote kans op psychische schade. De zorgen over deze risico’s zijn te groot om te negeren. Het is dan ook goed dat de gemeente ingrijpt door de zorg voor kinderen die nu een ABA-behandeling krijgen onder te brengen bij zorgaanbieders die voor deze doelgroep nieuw zorgaanbod ontwikkelen. Deze zorgaanbieders onderzoeken daarnaast wat een goed vervolg is op ABA-behandelingen.  

Ontwikkelen zorgaanbod zonder risico’s voorop 

De NVA is blij dat de gemeente Amsterdam inzet op de ontwikkeling van nieuw zorgaanbod. NVA-directeur Caroline Verkerk: “Wij zijn blij dat Amsterdam deze stap zet en hopen dat meer gemeenten dit voorbeeld volgen. Zorg voor kinderen met autisme moet vooral gaan over leren omgaan met je autisme en niet om het onderdrukken van gedrag. Het besluit van de gemeente Amsterdam om te stoppen met ABA en in te zetten op het ontwikkelen van zorg die geen risico’s met zich meebrengt, is een belangrijke stap in de goede richting.” 

Het is belangrijk dat bij het ontwikkelen van dit zorgaanbod voorop staat dat er geen risico’s op psychische schade zijn, ook niet op de langere termijn. Ook draagvlak in de autismegemeenschap is van belang, zeker als het gaat om eventuele behandeldoelen. Extra aandacht is nodig voor de kinderen die momenteel een ABA-behandeling krijgen, vooral kinderen met autisme en een verstandelijke beperking. Zij mogen niet tussen wal en schip vallen. 

Ook is het een goede ontwikkeling dat de gemeente kiest voor een bredere aanpak die zich ook richt op het ondersteunen van ouders en scholen om met neurodivergentie om te gaan en ‘een omgeving te creëren waarin kinderen en jongeren met autisme zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen’. Kinderen met autisme moeten de kans krijgen om zichzelf te zijn, zonder dat ze gedwongen worden om zich aan te passen aan een systeem dat niet voor hen werkt.

Sluiten
Word nu lid!