Home Nieuws Design Your Life genomineerd voor RAAK award 2024
15 oktober 2024 - Toolkit één van de zes genomineerden voor beste praktijkgerichte onderzoekDesign Your Life genomineerd voor RAAK award 2024

Design Your Life, het project waarbij ook de NVA betrokken is, is genomineerd voor de RAAK award 2024 voor beste praktijkgerichte onderzoek. Design Your Life is één van de zes genomineerde projecten.

Naast deze award kan er gestemd worden op de publieksprijs. Je kunt tot 28 november stemmen! De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op 28 november tijdens het SIA congres in Nieuwegein.

Design Your Life

Zorgprofessionals willen de eigen regie van jongeren met autisme versterken, onder meer door ondersteunende technologie. Maar algemene technische oplossingen sluiten vaak niet goed aan bij de individuele behoefte.

De toolkit Design Your Life stelt autistische jongvolwassenen en hun begeleiders in staat om zelf alledaagse oplossingen te creëren. Een voorbeeld hiervan is een deelneemster die een stroomschema maakte, dat haar helpt om maaltijden te kiezen op basis van haar energieniveau. (zie foto)

DYL voorbeeld

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren ervaren dat Design Your Life bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en dat de technologie hen helpt in het controleren van de uitdaging die zij willen aanpakken. Ook ervaren zij verbeteringen in de relatie met hun begeleider.

Autvinder

De handzame en in co-creatie ontwikkelde toolkit is fysiek en digitaal beschikbaar. In samenwerking met mkb-partners is bovendien een betrokken online community ontstaan, waarin autistische jongeren zelfontworpen producten delen. Vanuit deze community is de Autvinder ontstaan, de prijs voor de beste autistische uitvinder van Nederland. Meerdere wetenschappelijke publicaties volgden uit het onderzoek. Eén daarvan is beloond met de Emerald Outstanding Best Paper Award 2023.

Sluiten
Word nu lid!