Hulp en diagnose
Kinderen van 4 tot 12 jaarMeestal merken ouders al op jonge leeftijd dat hun kind anders is. Als je kind naar de basisschool gaat, wordt vaak pas echt duidelijk dat je kind zich anders ontwikkelt. Ook de meester of juf merkt op dat je kind bijvoorbeeld weinig met andere kinderen speelt. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dit te bespreken op school.
Ondersteuning
Gelukkig zijn er veel organisaties en professionals die jullie kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Jullie huisarts;
- Het consultatiebureau;
- Jeugdhulp via de gemeente;
- Het team van de school van je kind;
- Integrale Vroeghulp (een samenwerking van organisaties die ouders helpen die zich zorgen maken over de ontwikkeling en/of het gedrag van hun kind t/m 6 jaar. Je kunt overal in Nederland terecht, zonder verwijzing en zonder kosten);
- Het online platform Autisme Jonge Kind t/m 6 jaar.
Diagnose
Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan vaststellen of een kind autisme heeft en de diagnose stellen. Bij kinderen gebeurt dit door het kind te observeren en op basis van gesprekken met ouders/verzorgers, de leerkracht op school en bij het kind betrokken hulpverleners. Een diagnose verandert niets aan wie je kind is, het helpt je alleen om je kind beter te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden. Met een diagnose kun je ook het gedrag van je kind makkelijker uitleggen aan anderen. Tegelijk is elk kind met autisme verschillend. Hierdoor kan je kind anders zijn dan het standaardbeeld dat iemand heeft van een kind met autisme. Een diagnose opent deuren naar begeleiding om de balans in je gezin te bewaren, ook voor eventuele broertjes of zusjes.
Een diagnose is méér dan een etiket!
Een goede diagnose houdt in dat de gz-psycholoog of psychiater jou en je kind duidelijk vertelt wat je kind vooral lastig vindt, maar ook waar het juist goed in is. Als het goed is krijgen jullie ook gerichte adviezen op maat voor thuis, op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf en in de vrije tijd. Met als doel om ervaren problemen te verminderen, de ontwikkeling van je kind te stimuleren en de kwaliteit van leven van je kind te verhogen.
Erfelijkheid
Als je kind de diagnose autisme krijgt, zul je je waarschijnlijk afvragen waar dit vandaan komt. Autisme is in hoge mate genetisch bepaald, invloeden uit de omgeving spelen slechts een beperkte rol. Misschien herken je jezelf, je partner of een ander familielid in het gedrag van je kind? Het kan zijn dat er meer familieleden zijn met autisme, maar dat hoeft niet.
(Vroegtijdige) hulp
Het vroegtijdig inzetten van hulp binnen het gezin kan ontzettend belangrijk zijn. Door al in een vroeg stadium ondersteuning te krijgen, voorkomen jullie overbelasting en kunnen jullie de beste zorg bieden aan jullie kind. Wees niet bang om hulp te vragen.
Tegelijkertijd is het goed voor ouders om zich bewust te zijn van de discussies die er spelen onder sommige mensen met autisme rond (vroegtijdige) hulp aan kinderen met autisme. Welk doel wil je bereiken met de geboden hulp? Wil je je kind aanpassen aan de maatschappij? Kun je daar te ver in gaan? Hoe kun je het beste de kwaliteit van leven van je kind vergroten? Vragen die belangrijk zijn om bij stil te staan. Bij de pagina over behandeling lees je meer over de balans tussen het stimuleren van de ontwikkeling van je kind en je kind het zelfvertrouwen geven dat het mag zijn wie het is – inclusief zijn of haar autistische kenmerken.
Meer lezen
Lees hier meer over hoe het onderzoekstraject verloopt om autisme vast te stellen
Lees hier meer over diagnose bij meisjes
Lees hier meer over diagnose bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Lees hier het artikel ‘Je kind krijgt de diagnose autisme… en nu?’ op de website van Vanuit Autisme Bekeken.