Home Over autisme Levensfases Autisme bij (school)kinderen Dagelijks leven Vriendschappen

Vriendschappen

Kinderen van 4 tot 12 jaar

Een vriendschap aangaan en onderhouden is best een complex gebeuren. Voor kinderen met autisme is dat niet altijd makkelijk. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met autisme gemiddeld genomen minder vrienden hebben dan kinderen zonder autisme. Eén goede vriend kan echter al genoeg zijn om positief effect te hebben. Vriendschappen werken namelijk beschermend, hebben een gunstige invloed op de ontwikkeling van gedrag, bevorderen sociale participatie en verdiepen het contact met anderen. Je leert door vriendschappen niet alleen de ander goed kennen, maar je krijgt ook meer zelfinzicht.

Vriendschappen op de basisschool zijn anders dan op de middelbare school. Hoe jonger een kind, hoe meer vriendschap simpelweg bestaat uit ‘aanwezigheid’ van de ander. Samen spelen, of zelfs naast elkaar spelen, kan al voldoende zijn om de ander een vriend te noemen. Vriendschappen verdiepen zich door de tijd heen. Geheimen worden met elkaar gedeeld, leuke maar ook moeilijke tijden worden samen doorstaan. Je leert elkaars interesses kennen en kinderen ontdekken dat de ene vriend vooral leuk is om mee te gamen en dat met de ander beter buitengespeeld kan worden.

Vrienden helpen en beschermen elkaar, komen voor elkaar op, vertrouwen elkaar, zijn graag bij elkaar en kunnen als er een conflict is dat ook weer oplossen. Daar zijn vaardigheden voor nodig die niet elk kind even makkelijk afgaan. Als ouder kun je je kind zoveel mogelijk stimuleren om vrienden te maken en begeleiden in het omgaan met zo’n vriendschap. Zo kun je je kind stimuleren om met leeftijdgenoten af te spreken en die mee naar huis te nemen. Probeer situaties te creëren of op te zoeken waar je kind kan ‘oefenen’ met sociale vaardigheden. En houd je kind onopvallend in de gaten, zodat je later tips kunt geven hoe sommige dingen eventueel anders kunnen.

Lees meer tips over vriendschappen voor ouders op de website van Oudervereniging Balans.

Boekentip: Waarom vriendschappen zo belangrijk zijn, door Jan Dirk van der Ploeg. In dit boek gaat Van der Ploeg in op het belang van vriendschappen voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, op de extra obstakels die kinderen en jongeren met een beperking hebben bij het maken en onderhouden van vriendschappen en hoe ouders, docenten, sportcoaches en begeleiders hen hierin kunnen steunen en stimuleren.

 

Sluiten
Word nu lid!