Home Actueel Congres & themadagen Themadag Autisme en Verstandelijke Beperking voor naasten Mini-sessies in twee rondes

Mini-sessies in twee rondes

Tijdens de Themadag Autisme en VB in het Hart zijn er ’s middags zes mini-sessies, die in twee rondes plaatsvinden. Hieronder vind je meer informatie over de inhoud.

Sessie 1. De draad: een model en een methode die je kunnen inspireren in het omgaan met je kind met autisme en een verstandelijke beperking

Gerrit Vignero, zelfstandig orthopedagoog

Vanuit mijn ervaring als orthopedagoog in een voorziening voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking (en autisme) heb ik een model ontwikkeld: ‘de draad tussen ouder en kind’. ‘De draad’ staat voor de ontwikkeling van verbinding en hechting. In deze workshop wil ik jullie meenemen in het vertalen van ontwikkelingsthema’s in handvatten om je kind beter te begrijpen als verbinding moeilijk loopt. En om als ouder een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen naar professionels. Meer info op www.gerritvignero.be

Sessie 2. Eetproblemen

Jacqueline Heeren, kinderpsychologe, eetcoach autisme, systeem therapeutische werker eigenaar spel en ouderbegeleidingspraktijk en lid NVA-Expertgroep autisme en verstandelijke beperking

In deze mini-sessie wil ik met jullie kijken naar welke eetproblemen er zijn en wat we hieraan kunnen doen. Misschien heeft je buurman of buurvrouw ook een goede tip om mee te nemen.

Sessie 3. Levend verlies

Esther van Dinteren, coach en rouwbegeleider, en heeft een zoon met autisme en een licht verstandelijke beperking.

Deze sessie gaat over verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking. We gaan in op het verkrijgen van inzicht in je eigen verlieservaring, handvatten hoe om te gaan met levend verlies en we wisselen ervaringen uit.

Sessie 4. Mini-café: ontmoet en deel ervaringen

Kom naar ons mini-café! Hier kunnen jullie elkaar ontmoeten en ervaringen delen. In een ontspannen sfeer gaan we samen in gesprek over een zelf gekozen onderwerp of aan de hand van gesprekskaartjes met vragen. Vanuit de Expertgroep Autisme en verstandelijke beperking begeleiden Rita Boer Rookhuiszen en Ada Waal-Tol het mini-café. Een plek om tips uit te wisselen, steun te vinden en nieuwe connecties te maken. Kom langs en voel je welkom!

Sessie 5. Omgaan met agressie

Peter Stallenberg, ouder van een zoon met autisme en verstandelijke beperking en lid van de NVA-Expertgroep autisme en verstandelijke beperking

Als je weinig woorden hebt en communicatie door middel van gedrag gaat, dan is agressie een vorm van communicatie. Professionals worden getraind in het omgaan met agressie. Maar hoe ga je om met die vorm van communicatie als je daar geen opleiding in hebt gekregen?

Sessie 6.  Zorg en humor

Marcellino Bogers, oud-ziekenverzorger, oud-verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier, mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie 2.0.

Lachen is gezond. Volkswijsheid zegt het al lang, en ook in de wetenschap zijn de fysiologische effecten van lachen onderzocht én bewezen. Tijdens deze vrolijke workshop gaan we in op de werking, effecten en mogelijkheden van het gebruik van humor. Als je daar meer van weet, kun je humor bewust inzetten. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstresst en verlicht. Kortom, humor is goud.

 

Sluiten
Word nu lid!