Autismepaspoort brengt ondersteuningsbehoeften in beeld
Workshop tijdens NVA AutismeCongresMet een autismepaspoort breng je je ondersteuningsbehoeften op één A4’tje in beeld. Dit is belangrijke informatie, omdat geen mens met autisme hetzelfde is. Het gaat uiteindelijk ook niet om wat je hébt, maar om wat je nodig hebt om je goed te voelen. In dit digitale product staat bijvoorbeeld waar jij spanning van krijgt, en hoe je dat aan jou kunt zien. Er zit ook een test in het autismepaspoort die in beeld brengt hoe jouw zintuigen werken, en waardoor jij misschien over- of onderprikkeld raakt. Natuurlijk is er ook ruimte om je sterke kanten en interesses weer te geven.
Als je omgeving rekening kan houden met jouw autisme, en als jij jouw autisme goed kent en weet waar jij zelf rekening mee kunt houden, ervaar je minder stress en zul je prettiger kunnen leren, werken en leven.
Ondersteuningsbehoeften
Het autismepaspoort wordt gebruikt in het onderwijs en in zorginstellingen, als overdrachtsmiddel en/of als start van een ondersteuningsplan. Het wordt ook gebruikt bij functioneringsgesprekken of gesprekken bij het UWV, om duidelijk te maken waar extra ondersteuning nodig is. Je kunt het autismepaspoort zelf invullen, of samen met een begeleider. Of je vult het in als ouder, leerkracht of coach.
In deze workshop vertelt Suzanne Agterberg alles over de inhoud, werking en toepassing van het autismepaspoort. Er is daarnaast een ervaringsdeskundige aanwezig die meer kan vertellen over wat het paspoort hem heeft opgeleverd.
Suzanne Agterberg is autismespecialist die zich specialiseerde in het onderwijs. Zij schreef twee boeken over autisme, geeft trainingen over autisme en is verbonden aan de NVA expertgroep autisme en een verstandelijke beperking. Zie ook https://www.autisme.nl/over-autisme/onderwijs/autismepaspoort-brengt-ondersteuningsbehoefte-in-beeld/