
Vandaag presenteert het CBS nieuwe cijfers over autisme in Nederland. Tussen 2022 en 2024 gaf 3% van de mensen aan dat zij autisme hebben. Vooral jongeren tussen 15 en 25 jaar zeggen dat ze autisme hebben: in deze leeftijdsgroep geeft 4% van de vrouwen en 8% van de mannen aan autisme te hebben. Ook in andere leeftijdsgroepen geven dubbel zoveel mannen als vrouwen aan dat zij autisme hebben.
Deze cijfers van het CBS liggen hoger dan de prevalentiecijfers van autisme waar over het algemeen van uitgegaan wordt: die schatten in dat het aantal mensen met autisme tussen de 1 en 2% ligt. Toch zijn er al langer signalen dat het aantal mensen met autisme mogelijk hoger ligt, bijvoorbeeld op basis van cijfers uit het buitenland. Er is in Nederland geen onderzoek gedaan naar het aantal geregistreerde diagnoses van autisme.
Zelfdiagnose
De CBS-cijfers gaan over het aantal mensen dat een officiële autismediagnose heeft en het aantal mensen dat zélf zegt dat ze autisme hebben – zij hebben zelf de diagnose gesteld of vermoeden dat ze autisme hebben. Zelf een diagnose stellen kan een risico zijn. Als die diagnose niet klopt, kan het zijn dat je niet op tijd passende zorg, hulp of begeleiding krijgt. Daarvoor is een zorgvuldig en uitgebreid diagnosetraject nodig.
Deze diagnosetrajecten staan onder druk en wachtlijsten in de GGZ zijn lang. Dat betekent dat veel mensen die vermoeden dat ze autisme hebben, lange tijd zonder duidelijkheid blijven zitten. Dit kan leiden tot onzekerheid, onbegrepen klachten en het missen van passende ondersteuning op school, werk en in het dagelijks leven. Sommigen zoeken daarom zelf naar antwoorden, maar zonder professionele diagnostiek is het lastig om goed in te schatten wat er écht aan de hand is en welke ondersteuning het beste past. De NVA pleit daarom al langer voor een uitbreiding van gespecialiseerde diagnostiek, snellere trajecten en bredere toegang tot begeleiding, zodat mensen niet onnodig lang in onzekerheid blijven.
Betrouwbare informatie
Mogelijk spelen social media een rol in het grote aantal jongeren dat zegt dat ze autisme hebben, maar hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat er op platforms als Instagram en TikTok veel informatie én desinformatie over autisme wordt gedeeld.
Het is belangrijk dat betrouwbare informatie over autisme beschikbaar is, want er bestaat niet zoiets als ‘een beetje autistisch’. Autisme versimpelen doet geen recht aan de complexiteit van autisme: het is een breed spectrum en kenmerken uiten zich bij iedereen anders, net als de impact op het dagelijks leven.
Ruimte voor autisme
Uit het CBS-bericht blijkt ook dat angst en depressie vaker voorkomen bij mensen die zeggen dat ze autisme hebben en dat 4 op de 10 mensen met autisme geen werk hebben. Daarom vraagt de NVA deze week om ruimte voor autisme. Mensen met autisme kunnen niet zichzelf zijn, wat kan leiden tot angst en depressie. En op je werk – en andere plekken in de samenleving – komen talenten en kwaliteiten niet tot hun recht als er geen ruimte is voor autisme. Door meer kennis en begrip én te luisteren naar de wensen en behoeften van mensen met autisme, maken we samen ruimte voor autisme!