Home Ervaringen Ervaringsverhalen Brigitte van Blijswijk

Brigitte van Blijswijk

Brigitte van Blijswijk (55) werkt als business intelligence specialist bij ABN-AMRO. Op haar 47ste kreeg zij de diagnose syndroom van Asperger. Sinds 2014 is zij Autisme Ambassadeur bij de bank. Daarmee probeert ze te bereiken dat er meer openheid en steun komt voor mensen met autisme binnen bedrijven.

‘Het kan om simpele dingen gaan: een rustigewerkplek in plaats van een kantoortuin…’

Brigitte van Blijswijk

Brigitte:

‘In mijn kindertijd was er nog niet veel bekend over autisme. Ik was anders, maar ik moest gewoon meekomen met de rest. Het is me wel gelukt, met moeite, maar het was niet altijd een leuke tijd. Ik had totaal andere interesses dan mijn leeftijdsgenoten. Sociaal contact was moeilijk. Kinderfeestjes waren een drama. Maar het rare is, ik miste het ook niet. Ik vermaakte me prima in mijn eentje, in mijn eigen wereldje. Het was de omgeving die mij aanmoedigde om vriendjes te maken. Men wist nog niet wat er aan de hand was. Toch hebben mijn ouders altijd veel inzet getoond, ze waren ontzettend betrokken. Helaas is mijn vader in 2012 overleden, maar het waren geweldige ouders, ook toen de diagnose nog niet bekend was. Zij voelden ook dat er iets was, maar ze wisten niet wat. Nu nog heb ik dagelijks enorme steun van mijn moeder en zus.

Leren was geen probleem
Na de lagere school kreeg ik mavo-advies. Dat klopte niet helemaal. Ik vind het nog altijd jammer dat het zo gelopen is, maar we hebben het over midden jaren zeventig. Ik was een beetje anders, dus er werd vanwege het schooladvies niet al te hoog ingezet… Uiteindelijk heb ik na de mavo, de havo gedaan en daarna het vwo. Direct na mijn vwo-examen ben ik bij de bank gaan werken en een paar jaar later heb ik naast mijn werk ook nog de Heao gedaan, twee richtingen, commerciële economie en bedrijfseconomie. Het leren was voor mij geen probleem, maar de sociale moeilijkheden zijn gebleven. Op school en op het werk. Samen lunchen, feestjes; ik vermijd die zaken allemaal het liefst vanwege de prikkels. Dat weten mijn collega’s ook, na voorlichting op het werk over autisme.

Blij met de diagnose
Toen ik zevenenveertig was, speelde de bankencrisis. Dat is een hele drukke periode voor mij geweest, die heeft geresulteerd in een flinke burn-out. Tijdens onderzoeken in het ziekenhuis vermoedde men dat er meer aan de hand was met mij. Ik kwam terecht bij Emerhese in Amersfoort en na grondig onderzoek bleek ik Asperger te hebben. Ik was niet verbaasd, eerder opgelucht, blij met de diagnose. Ook voor mijn ouders en zus was het fijn. Na zoveel jaren begrepen we eindelijk wat er aan de hand was.

Perfectionisme
Ik kan gigantisch verzanden in details en ik ben perfectionistisch. Ik werk met cijfers en ik wil dat die kloppen tot zes cijfers achter de komma. Ik wil 102 procent zorgvuldigheid, maar 98 procent is ook goed, zegt men dan. Ik heb geleerd dat ik me daarbij neer moet leggen. Sinds ik de diagnose heb en sinds men het ook weet binnen ABN AMRO, word ik daar heel goed in ondersteund. Ik heb iedere week een gesprek met mijn leidinggevende en als er wat is, kan ik altijd de arbo-arts bellen. Mijn huidige leidinggevende is bekend met autisme en kan daardoor nét dat beetje extra betekenen voor mij op het werk. Zo’n leidinggevende zou je iedereen met de diagnose ASS gunnen.

Meer openheid
Als Autisme Ambassadeur probeer ik meer openheid te creëren over autisme. Er zijn meer mensen die pas op latere leeftijd de diagnose krijgen en ik merk dat er angst is om het te vertellen op het werk. Wij helpen daarbij en kunnen een presentatie komen geven. ‘Dit is autisme en dit zijn de specifieke aandachtspunten van jullie collega.’ Je ziet eigenlijk altijd dat die collega’s met autisme daarna heel goed worden opgevangen. En het kan om simpele dingen gaan. Een rustige werkplek in plaats van een flexplek in een kantoortuin, geen druk om mee te gaan lunchen in een druk bedrijfsrestaurant, flexibele werktijden om de vele prikkels tijdens de spits te kunnen vermijden… Openheid, meer kennis en flexibiliteit, dat gun ik alle werknemers met autisme.’

Interview: Anouk van Westerloo. Fotografie: Joris den Blaauwen

Meer lezen
Artikel over Brigitte van Blijswijk op de website van Vanuit Autisme Bekeken
Informatie van de NVA over autisme en werk
Brigitte van Blijswijk opent NVA Autismeweek 2018 met gongslag op Euronext