Home Schrijvers, fotografen en kunstenaars signeren

Schrijvers, fotografen en kunstenaars signeren

NVA AutismeCongres 2019

Tijdens het NVA AutismeCongres op 15 november 2019 in Utrecht presenteren en signeren diverse auteurs en kunstenaars hun werk. Maak kennis en laat je inspireren.

 

De komst van een baby is voor alle ouders een ingrijpende gebeurtenis. Voor mensen met autisme kan deze ervaring echter nóg ingrijpender zijn. Om die reden maakten psychologen Lisa Snip en Vivian Snouckaert de Leidraad Aanstaand ouderschap en autisme. Deze leidraad kan als houvast dienen tijdens gesprekken over de kinderwens, (de voorbereiding op) de zwangerschap, de bevalling en de eerste tijd met een baby. Daarnaast staan er heel veel tips en ervaringsverhalen in.

Tijdens het NVA AutismeCongres zullen Lisa Snip en Wilma Adrichem aanwezig zijn om meer te vertellen over deze leidraad.

Door middel van zijn project Hoe kijkt autisme (onder meer een boek en een expositie) laat fotograaf en auteur Ivo Ketelaar de alledaagse werkelijkheid zien door de ogen van iemand met autisme. Doel is om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten.

Ivo Ketelaar over zijn project: ‘Hoe Kijkt Autisme gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in deze expositie en in het boek. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen. Het is mijn bedoeling kennis over en begrip voor autisme op een persoonlijke manier te vergroten.’

Ondernemen en autisme kunnen verrassend goed samengaan, zo blijkt uit het eind 2018 verschenen boek Ondernemen(d) met autisme van auteur en webredacteur Marijn Bon. ‘Als ondernemer kun je vaak zelf je werkzaamheden bepalen, je eigen tijd indelen en je werkomgeving aanpassen op je autisme’, zegt Bon.  ‘Ondernemen past daarom vaak erg goed bij mensen met autisme die met (kleine) aanpassingen kunnen werken, maar voor wie een reguliere baan door alle bijkomende zaken (kantoortuinen, sociale prikkels, reizen) te belastend kan zijn.’

Tijdens het NVA AutismeCongres zal Marijn Bon haar boek Ondernemen(d) met autisme verkopen en signeren. Daarnaast geeft Bon tijdens het congres een lezing over ondernemen & autisme, van 14.50 tot 15.15 uur in de Theaterzaal.

Speel, leer en communiceer van orthopedagoog Ariane Flesseman is een praktische handleiding voor ouders en begeleiders om een kind met autisme (meer) te leren communiceren. De aanpak bestaat uit drie onderdelen: aansluiten bij de motivatie van een kind, een positieve houding en kiezen van doelgedrag. Uitgangspunt is dat ieder kind kan leren zolang deze onderdelen aanwezig zijn.

In het boek beschrijft de auteur hoe je door samen te spelen op een ontspannen manier leermomenten kan creëren . De communicatievaardigheid ‘vragen om wat je wil’ staat centraal. Zodra een kind makkelijker kan aangeven wat hij wil, neemt probleemgedrag af, stimuleert het de verdere ontwikkeling van communicatie en draagt het bij aan zijn zelfvertrouwen.

De aanpak is geschikt voor kinderen die nog niet praten, kinderen die communiceren met losse klanken of woorden en voor kinderen die in langere zinnen praten. De tips en adviezen zijn zowel in de gezinssituatie bruikbaar als op school en op de dagopvang.

Trainer en coach Rob Broersen is auteur van de boek Met autisme valt goed te leren, bedoeld voor ouders en docenten van kinderen met autisme. Hoe formuleer je samen, ouders én leerkrachten, de juiste begeleiding? Met speciale aandacht voor overgaan/doubleren, de Wet Passend Onderwijs en thuiszitters.

Daarnaast is Broersen auteur van het boek Met autisme valt goed te leven! voor onder meer ouders en leraren. Het betreft een gids die begrip wil kweken voor de problemen waarmee mensen met autisme te maken kunnen krijgen. In het boek staan veel tips om deze problemen te leren hanteren.

Kunstenares Anneloes van Schie (1989) is dol op schilderen, tekenen en houtbewerking. Van Schie heeft klassiek autisme en een licht verstandelijke beperking. Zij vroeg zich af hoe ze haar autisme beeldend kon uitleggen aan andere mensen, zodat mensen (haar) autisme beter zouden begrijpen. Zo zijn in totaal veertien mooie ‘autisme-schilderijen’ ontstaan. Met op de voorgrond haar zelf ontworpen poppetje Auti, dat autisme heeft. Van Schie heeft Auti elke keer een andere kleur gegeven, omdat niet alle mensen met autisme alle kenmerken van autisme hebben of de wereld op dezelfde manier zien. Zij wil daarmee laten zien dat er verschillende vormen van autisme zijn. Geen twee mensen met autisme zijn gelijk.

 

Luna is het romandebuut van schrijver Frans A. Brocatus. Nadat bij hem in 2011 de diagnose autisme werd gesteld, vielen voor hem veel puzzelstukjes op hun plaats. Het is geen toeval dat de hoofdpersoon zijn de roman, Toon, autistische kenmerken vertoont.

Toon, een jongen uit een arbeidersgezin, heeft een droom: slachter worden en een eigen slachthuis beginnen. Met de hulp van zijn vader slaagt hij daarin. Maar een gebeurtenis uit zijn jeugd blijft hem parten spelen; het tekent zijn verdere leven en met name zijn houding tegenover vrouwen. Zijn familieleden omringen hem met liefde, maar ook zij kunnen niet tot hem doordringen. Het decor is de Vlaamse provincie in de tweede helft van de 20e eeuw, waar de moderne tijd langzaam maar zeker vat krijgt op het traditionele plattelandsleven.

Judith Kraft over haar boek:

Autisme als bron van creativiteit? Zeker. Een dichtbundel over autisme? Waarom niet! Twee jaar geleden verschenen de eerste beelden in mijn hoofd, en langzaam vormden ze zich tot rijmende, hoopgevende boodschappen. Want hoe lastig autisme ook kan zijn, het is tijd voor een positieve insteek.

Ik klom in mijn toetsenbord en mag mezelf nu de trotse auteur van een unieke dichtbundel noemen. Bijzonder Authentiek beschrijft in dichtvorm het alledaagse leven door de ogen van iemand met Asperger. Grotendeels autobiografisch, met zelfkennis, gevoelvol én met een knipoog. Bekijk je omgeving eens in rijm en put kracht uit herkenning!

Want er zijn veel sterke ‘authentieke’ mannen én vrouwen die uitblinken door een verfrissende kijk op de wereld, creativiteit, humor en liefde voor taal. Maar dit bundeltje is niet alleen geschreven voor mensen die zelf autisme hebben. Ook ouders, broers of zussen, partners, vrienden of professionele hulpverleners kan het inzicht geven over hoe je een vriend, familielid of cliënt beter kunt leren aanvoelen.

Mijn boodschap? Blijf bij jezelf, sta rechtop en omarm je sterkste eigenschappen.

Tijdens het NVA AutismeCongres op 15 november 2019 vind je bovenstaande auteurs/kunstenaars in de Expozaal van het Beatrix Theater. Nog geen kaartje? Koop het nu hier .

Sluiten
Word nu lid!