Home Over autisme Autisme en seksualiteit Daten, verliefdheid en relaties Verliefdheid

Verliefdheid

Het is moeilijk te omschrijven wat verliefdheid precies is of hoe het voelt. Vaak zeggen mensen dat je bij verliefdheid ‘iets’ voelt in je lijf als je aan iemand denkt of iemand ziet. Het kan dat je je wel aangetrokken voelt tot iemand, maar dat je dit niet van binnenuit, in je lijf ervaart. Lees hier meer over bij Interoceptie en alexithymie.

Als je autistisch bent, kan het ook zijn dat je juist compleet overprikkeld raakt door alle overspoelende emoties, lichaamssensaties en gedachten die je voelt bij een verliefdheid. Je kunt aan niets anders meer denken en misschien kun je ook je gewone dingen niet meer doen. Je kunt helemaal gefixeerd raken op de ander en jezelf (je eigen identiteit, je eigen wensen en behoeftes) daarin volledig kwijtraken (lees ook Overweldigende emoties)

Verliefdheid is geen voorwaarde om met iemand een relatie te kunnen opbouwen. Als je graag bij elkaar bent, bijvoorbeeld omdat je dezelfde hobby’s of interesses hebt, kan dat ook een prima start voor een korte of lange relatie zijn.

Liefdesverdriet

Verliefdheid is niet hetzelfde als seksuele aantrekkingskracht. Je kunt verliefd op iemand zijn zonder dat je je seksueel aangetrokken voelt. Je kunt je ook seksueel tot iemand aangetrokken voelen zonder dat je verliefd bent. Verliefdheid en seksuele aantrekkingskracht kunnen ook samenvallen. Vaak duurt een verliefdheid langere tijd. Seksuele aantrekkingskracht kun je eenmalig ervaren, of steeds als je aan iemand denkt of iemand ziet.

Als je verliefdheid niet beantwoord wordt door de ander, kun je daar flink van overstuur raken. Liefdesverdriet kan heel heftig voelen, zelfs zo sterk dat je denkt dat je het niet overleeft. Maar liefdesverdriet gaat over, al kan het zijn dat er altijd een klein restje blijft bestaan als je aan die persoon denkt. Die ervaring kan je helpen om bij een volgend liefdesverdriet minder overweldigd te worden. En om niet zo angstig te worden voor liefdesverdriet dat je verliefd worden probeert te vermijden.

De manier waarop verliefdheid en liefdesverdriet in films, boeken en andere media wordt weergegeven, is niet altijd realistisch. Het kan fijn zijn om met anderen te praten over verliefdheid en liefdesverdriet. Je zult merken dat ervaringen verschillen en misschien vind je herkenning.

Mensen met autisme vertellen

  • Ik word heel snel verliefd als iemand dezelfde interesse heeft als ik. Ik vind het heerlijk om samen intens met die activiteit bezig te zijn en kan er dan bijna niet mee stoppen.
  • Ik vind het helemaal niet fijn om verliefd te zijn. Het neemt mijn leven over en daar houd ik niet van. Ik vind het veel leuker als ik me gewoon fijn bij iemand voel. Met mijn huidige partner bouwde het heel rustig op, zonder heftige gevoelens aan beide kanten. Wij hebben echt een heel fijne en stabiele relatie.
  • Ik vind het moeilijk om de gevoelens in mijn lijf goed te begrijpen. Ben ik dan verliefd, ben ik gestrest door mijn werk, heb ik een griepje, … Soms helpt het om met een vriend hierover te praten en te analyseren waar het mee samen kan hangen.
  • Ik vind verliefd zijn wel leuk. Ik doe en denk dan dingen die ik anders niet zou doen en denken. Ik heb heel veel energie. Als de ander mij ook leuk vindt, dan zit ik een tijdje echt in een roze bubbel.
  • Verliefd zijn geeft mij veel stress. Ik vind daten en het aangaan van een relatie heel eng. Het is een onzeker proces, ik heb er nauwelijks ervaring mee, er is geen structuur en ik ben bang voor afwijzing.
  • Als ik iemand leuk vind, dan voel ik een bepaalde spanning. Ik heb geen zin om te proberen te begrijpen wat die spanning precies is. Meestal neem ik de gok en vraag ik de ander op date. Dan zie ik daarna wel weer hoe het loopt.
  • Als ik verliefd ben, dan ben ik dat ook 100%. Ik ga er vol voor en overstelp de ander met aandacht. Het lukt mij niet om dat een beetje te doseren, terwijl de ander dat soms wel nodig heeft. Soms maak ik regels voor mezelf, waarmee ik bijvoorbeeld bepaal hoe vaak ik iemand een berichtje mag sturen.
  • Ik vind sociaal contact met nieuwe mensen ingewikkeld. Als ik dan ook nog verliefd op iemand ben, lukt het al helemaal niet meer.
  • Op een gegeven moment kreeg ik behoefte aan intimiteit en seks, maar ik wist niet hoe ik dat aan moest pakken. Vooral ook omdat ik nooit verliefd was geweest.
  • Mijn partner vergelijkt mij voor de grap weleens met een labrador. Geen heftige uitspattingen van verliefdheid of enthousiasme, maar heel lief en trouw. Daar herken ik mezelf wel in.

Partners vertellen

  • Kan verliefdheid bij autistische mensen anders verlopen dan bij mensen zonder autisme? We hadden een huisje-boompje-beestje-relatie “omdat het zo hoort”. We hebben jaren gewerkt aan onze relatie, maar het wilde niet vlotten en uiteindelijk zijn we gescheiden. Achteraf gaf mijn partner aan nog nooit verliefd te zijn geweest. Hij had rationeel bepaald dat ik een geschikte partner was die hem begreep, vrij liet en veel initiatief nam.
  • Ik heb nooit geweten of mijn partner verliefd op mij is of is geweest. Een verliefde blik of rode rozen hoef ik niet te verwachten – zelfs in onze begintijd gebeurde dat niet. Ook op Valentijnsdag komt er nooit een attentie, ook al hangt de hele stad vol met aanwijzingen. Toen ik er eens een opmerking over maakte, kreeg ik de dag daarna meteen een bos bloemen. Ik glimlach er maar om, ik lees de liefde voor mij aan andere dingen af.

Meer weten

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.