Seksuele identiteit
Seksuele identiteit gaat over je seksuele voorkeur. Val je op iemand met een ander of hetzelfde geslacht? Wisselt dat soms? Of weet je het nog niet? Alles kan, en dat is prima. Verliefd worden of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht betekent niet direct dat je lesbisch, homo of bi bent. Je voorkeur kan ook in de loop van de tijd veranderen.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat er bij mensen met autisme een grotere diversiteit in seksuele identiteit voorkomt dan in de algemene bevolking. In een Nederlands onderzoek gaf ongeveer 50% van de autistische vrouwen en 20% van de autistische mannen aan dat ze zich niet (enkel) aangetrokken voelen tot iemand van het andere geslacht. Sommigen van hen voelden zich ook of uitsluitend aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Er zijn ook mensen die weinig seksuele aantrekking ervaren of zichzelf als aseksueel beschouwen.
Voor sommige mensen is het duidelijk op wie ze vallen en met wie ze seks willen hebben. Voor anderen is het een zoektocht om dat te ontdekken. Zo’n zoektocht kan leuk en spannend zijn, maar ook stressvol en ingewikkeld. Je aantrekking en interesse kan ook veranderen gedurende je leven.
Vraag je je af wat goed voelt voor jou? Er zijn verschillende manieren om dit uit te zoeken. Ga voor jezelf na wie en wat je leuk vindt, waarover je fantaseert of wat je al dan niet zou willen proberen. En experimenteer gerust! Zorg wel goed voor jezelf als je nieuwe dingen uitprobeert (kijk ook op Wensen en grenzen).
Mensen met autisme vertellen
- Ik vond het verhelderend om te ontdekken dat er een verschil kan zijn tussen romantische en seksuele aantrekkingskracht. Het ‘split attraction model’ hielp mij hierbij. Nu ben ik minder bezig met de vraag wat mijn geaardheid is.
- Hoe ontdek je je seksuele identiteit als het moeilijk is om te communiceren met anderen? En wat als je zelf moeite hebt om je gevoelens en gedachten te plaatsen?
- Raak je als autist makkelijker in verwarring over je seksuele identiteit? En is dat eigenlijk erg?
- Van mijn 15e tot mijn 21e heb ik me afgevraagd of ik bi ben. En nog steeds weet ik het niet. Soms speelt het een paar maanden niet en dan duikt die vraag opeens weer op. Ik geloof dat ik inderdaad bi ben. Dat zit me dwars: ik zou niet weten hoe een relatie met een vrouw eruitziet.
- Toen ik jong was, dacht ik dat ik een mannenhaatster was. Ik vond mannen altijd zo lomp en ‘onleesbaar’ dus ik zou vast niet hetero zijn. Ik dacht toen dat ik misschien lesbisch was, hoewel ik me niet seksueel aangetrokken voelde tot vrouwen.
- Kan het met mijn autisme te maken hebben dat ik er als vrouw pas op latere leeftijd achter kwam dat ik op vrouwen val?
- Komt het vaker voor dat autistische mensen biseksueel zijn en zich aangetrokken voelen tot persoonlijkheden in plaats van specifiek tot een geslacht?
- Ik val niet op vrouwen en word verliefd op mannen. Tegelijk vind ik hen lichamelijk, en dan vooral hun penis, helemaal niet aantrekkelijk. Hoe ga ik daar mee om?
- Ik worstel met het feit dat ik als heteroseksuele man anale seks wil. Ik fantaseer erover en raak opgewonden van penissen. Toch raak ik totaal niet opgewonden van een mannelijk lichaam, maar wel van een vrouwelijk lichaam. Is dit een kronkel die voortkomt uit mijn autisme en ben ik wel normaal? Is mijn schaamte terecht?
- Ik ben absoluut heteroseksueel: ik vind vrouwen leuk en bijzonder aantrekkelijk. Tijdens mijn huwelijk had ik ook meerdere keren fijne seks met een mannelijke vriend. Ik vond dat een spannende ontdekkingsreis en voelde me er op dat moment helemaal prima bij. Later vond ik het wel verwarrend dat ik als heteroseksuele man graag seks had met een andere man.
Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.
- Zijn mensen met autisme vaker aseksueel?Hiernaar is nog onvoldoende onderzoek gedaan om dat met zekerheid te zeggen. Er zijn best wat mensen met autisme die zichzelf aseksueel noemen, en dat zijn meer vrouwen dan mannen. Weet dat aseksualiteit voor iedereen iets anders betekent.Lees meer
Het kan zijn dat je helemaal geen seksuele gevoelens hebt, het kan ook zijn dat je geen behoefte hebt aan seks (lees ook: Behoefte aan seks). Of je autistisch bent of niet: het is oké om meer, minder of juist helemaal geen interesse in seks te hebben.
Niet verlangen naar seks of zelfs weerstand voelen kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan sensorische overgevoeligheid, overprikkeling, seksueel trauma of latere ontwikkeling op dit vlak. Je kunt hier meer over lezen op Autismekenmerken en seksualiteit en Seksuele levensloop.
Mensen met autisme vertellen
- Ik weet nog niet of ik aseksueel ben of dat mijn seksuele ontwikkeling gewoon wat trager verloopt.
- Ik denk dat ik geen ‘normale’ aantrekking tot mensen ervaar. Misschien komt dat door mijn autisme, of misschien ben ik aromantisch/aseksueel.
- Ik denk niet dat ik me ooit al romantisch aangetrokken voelde tot iemand. Eigenlijk kan ik in het algemeen niet zo goed met mensen omgaan.
- Er wordt gezegd dat ongeveer 1 op 5 vrouwen met autisme aseksueel is, maar ik betwijfel dat. Volgens mij is er vaak trauma in het spel, of is er een sociaal-emotionele achterstand waardoor seks nog niet belangrijk is.
- Ben ik aseksueel, of spelen sensorische problemen en een vol hoofd mij parten? Ik heb lang geworsteld met de druk om seksueel actief te ‘moeten’ zijn, zonder dat ik dat zelf leek te willen. Pogingen tot intimiteit waren niet plezierig omdat ik enerzijds gestrest was door de sociale interactie, en anderzijds telkens zowel onder- als overprikkeld was. Verder uitproberen voelt alsof ik tegen mijn wil en grenzen in ga, maar misschien is de conclusie dat ik aseksueel ben wel te kort door de bocht.
- Ik hoef niet zo nodig seks: het is al snel te veel. Ik weet niet of dit door mijn autisme kom of dat ik aseksueel ben. Tijdens seks denk ik altijd heel veel na en dat bederft op dat moment de sfeer.
- Ik word niet graag aangeraakt en ben graag alleen.
- Ik snap niet dat alleen man-vrouw als acceptabel gezien wordt. Waar maken mensen zich zo druk om en wat gaat het hen aan? Voor mij maakt het allemaal niet uit.
- Ik vind het idee van seks angstaanjagend en snap de aantrekkingskracht ervan totaal niet. Hoe ouder ik word, hoe hoger de drempel is. Komt dat door mijn angst, of ben ik aseksueel?
- Ik vind het sowieso lastig om mijn gevoelens te duiden. Ik vind het dus ook moeilijk om te weten of seksuele aantrekkingskracht ervaar.
Blogs van mensen met autisme
Directe link naar dit itemhttps://www.autisme.nl/over-autisme/autisme-en-seksualiteit/seksuele-identiteit-en-genderidentiteit/seksuele-identiteit#zijn-mensen-met-autisme-vaker-aseksueel