Home Over autisme Autisme en seksualiteit Seksuele levensloop Persoonlijke verzorging en seksuele hygiëne

Persoonlijke verzorging en seksuele hygiëne

Voor veel mensen met autisme is persoonlijke verzorging en seksuele hygiëne vanzelfsprekend. Soms wil je hier wel aandacht aan besteden, maar lukt het niet altijd in het dagelijks leven. Andere mensen denken er uit zichzelf minder aan, of hebben nooit goede informatie gekregen.

Zowel voor jouw eigen gezondheid als voor je seksuele leven zijn persoonlijke verzorging en seksuele hygiëne belangrijk. Een slechte persoonlijke verzorging kan ervoor zorgen dat mensen liever niet met je omgaan omdat je bijvoorbeeld niet fris ruikt of omdat je vieze kleding draagt. Slechte seksuele hygiëne kan leiden tot ziektes en natuurlijk ook eventuele sekspartners afschrikken.

Als je een sekspartner hebt, maak je verwachtingen over persoonlijke verzorging en seksuele hygiëne dan aan elkaar duidelijk.

  • Persoonlijke verzorgingMet een verzorgd uiterlijk straal je uit dat je jezelf de moeite waard vindt. Dat kan een positieve invloed hebben op jouw gevoel over jezelf en ook op de manier waarop anderen naar je kijken.Lees meer
    • Zorg dat je fris ruikt door jezelf dagelijks te wassen en regelmatig je kleding te wassen. Was je geslachtsdelen met water maar zonder zeep; dat is niet nodig en verstoort je natuurlijke balans van bacteriën. Gebruik eventueel deodorant onder je oksels. Twijfel je of je fris ruikt? Vraag het iemand die je goed kent. Zelf ruik je je eigen lichaamsgeur niet altijd goed.
    • Als je menstrueert, zorg er dan voor dat je regelmatig jouw maandverband, tampons of andere menstruatieproducten verschoont (lees de gebruiksaanwijzing of zoek informatie op internet) en was jezelf eventueel wat vaker.
    • Draag geen kleding die onfris ruikt.
    • Verschoon regelmatig je bed – veel mensen doen dit minstens een keer per twee weken.
    • Was regelmatig je haren, poets 2x per dag je tanden, kam je haren, scheer je of verzorg je baard/snor.
  • Seksuele hygiëneLees meer
    • Heb je (solo-)seks gehad? Zorg ervoor dat je jezelf gewassen hebt voordat je in de buurt van andere mensen komt. Behalve natuurlijk als je bij jouw partner bent en die jouw seksgeur juist op prijs stelt.
    • Gebruik je seksspeeltjes? Maak deze daarna altijd schoon. Let erop dat je hiervoor een product gebruikt dat het materiaal van het speeltje niet aantast. Speeltjes van siliconen kun je bijvoorbeeld niet met zeep schoonmaken. Kijk op de gebruiksaanwijzing. In de (online) winkel waar je seksspeeltjes koopt, kun je hier ook informatie over vinden. Gebruik geen speeltjes waarvan het materiaal beschadigd is – dit kan slecht zijn voor jouw gezondheid.
    • Heb je seks gehad met iemand anders? Sommige mensen vinden het fijn om zich daarna te wassen of hun bed te verschonen. Anderen vinden het prima om zich pas de volgende dag te wassen of enkele dagen later het bed te verschonen. Er zijn ook mensen die voor het vrijen een handdoek in bed leggen om de lakens schoon te houden en alleen die handdoek te hoeven wassen.
    • Voorkom geslachtsziekten door condooms te gebruiken. Heb je een vaste sekspartner, hebben jullie geen van beiden seks met anderen en wil jullie seks zonder condooms? Laat je eerst testen op geslachtsziektes, als je hiervoor andere seksuele contacten had. Dit kan onder andere bij de huisarts of de GGD.

    Mensen met autisme vertellen

    • Ik vind seks leuk maar alle geurtjes, vocht, en dergelijke die erbij komen vind ik vreselijk. Als ik doordenk over de huidcellen, haartjes en lichaamssappen die vrijkomen, word ik misselijk en is alle lust weg. Tijdens de seks zelf kan ik dat meestal uitschakelen, maar daarna moet ik mezelf uitgebreid wassen, de slaapkamer schoonmaken en de ramen openzetten.
    • Mijn moeder vindt dat een trui met een vlek erop meteen in de was moet omdat het niet netjes is. Ik vind dat niet nodig – veel wassen is slecht voor het milieu.

    Partners vertellen

    • Mijn partner wil dat we na het vrijen altijd meteen onder de douche gaan en het bed verschonen. Dat geeft mij een vervelend gevoel, alsof mijn partner vies van mij is. Ik ga veel liever lekker slapen en pas de volgende dag onder de douche.

    Ouders vertellen

    • Het lukte ons niet goed om ervoor te zorgen dat onze jongvolwassen autistische kinderen zichzelf goed verzorgden. Tandenpoetsen, douchen en haren wassen, scheren en nagels knippen, kleding in de was doen; niks ging vanzelf. We hebben hierover op internet informatie gezocht en tips van anderen gevonden. Zo gebruikt één van onze kinderen nu een planningsapp om eraan te denken. Ons andere kind is erbij geholpen om sommige handelingen op te knippen in losse stapjes en die achtereenvolgens uit te voeren.

    Professionals vertellen

    • Ik kom regelmatig bij cliënten die het niet belangrijk vinden of wie het niet lukt om hun huis schoon te houden en hun bed te verschonen. Als ik weet dat iemand seksuele relaties heeft of dat graag zou hebben, dan maak ik het op een luchtige manier bespreekbaar. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat ik het zelf niet zo leuk zou vinden om in zo’n huis of bed uitgenodigd te worden. En dat de meeste mensen het veel fijner vinden om bij iemand anders in een schoon huis en schoon bed uitgenodigd te worden.

    Meer weten?

  • Heb je een aanvulling?Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen?Lees meer

    Deel het met ons via dit webformulier.

Sluiten
Word nu lid!