Vrouwen
Andere kenmerken, meer camouflageAutisme bij vrouwen, zeker ook onder de groep 50-plussers, wordt vaak minder goed herkend en gediagnosticeerd dan bij mannen. Doordat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt dit vaak niet opgemerkt. Bovendien kunnen veel vrouwen de symptomen van autisme beter camoufleren. Dit camoufleren kan bij hen leiden tot uitputting en psychische problemen. Vaak hebben vrouwen met autisme heel lang ‘getobd’ voordat ze wisten wat er met hen aan de hand was. Velen kregen eerst andere diagnoses, zoals de diagnose persoonlijkheidsstoornis.
Bekijk hieronder een animatie over camouflage bij autisme, een onderwerp dat overigens ook van toepassing is voor mannen:
Bron: (d’Arc, afdeling psychologie, UvA, zie voor meer informatie https://www.dutcharc.nl/nl/animaties/)
FANN
De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor vrouwen en autisme, ook in de wetenschap en de hulpverlening. Ook is er het Female Autism Network of the Netherlands (FANN). Dit is een landelijk interdisciplinair netwerk voor professionals, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden, dat zich inzet voor de verbetering van diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met autisme.
Veel vrouwen schrijven over hun eigen ervaringen, zoals NVA-ambassadeur Birsen Basar, Bianca Toeps, Baukje van Kesteren, Sigrid Landman, Henny Struik, Myrthe van der Meer en Ellie Maarse. Daarnaast zijn er in het Nederlands vertaalde boeken van schrijvers als Liane Holliday Willey en Rudy Simone.
Publicaties over autisme bij vrouwen
Artikel over het Female Autism Network of the Netherlands (FANN). ‘Autisme komt bij vrouwen anders tot uiting’.
Interview met Els Borgesius over haar onderzoeksrapport Ik hoef niet meer degene te zijn die ik dacht dat ik moest zijn.
Interview met Hetty, één van de deelnemers van het onderzoek Els Borgesius. Om zeven uur ’s avonds ben ik uit de lucht.
Folder over de gezondheidservaringen van vrouwen met autisme (klik hier voor de printversie)
Onderzoek van de VU naar de gezondheidservaringen van vrouwen met autisme
Artikel over de verschillen tussen mannen en vrouwen met autisme
Artikel Een vergeten groep: ouderen met autisme.
Artikel Leven met ASS als topsport…
Artikel Autismespectrumstoornissen bij vrouwen
Boekbespreking Meisjes van vrouwen met (een vermoeden van) autisme.
Boek met ervaringsverhalen Kunnen vrouwen ook autisme hebben?
Boekentip: Aspergirls, Rudy Simone
De Amerikaanse schrijfster heeft zelf Asperger en begeleidt vrouwen met autisme. Ze heeft dit boek geschreven op grond van haar ervaringen en gesprekken met meer dan 35 vrouwen met Asperger. Haar hoofdstelling is dat Asperger niet minder vaak voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, maar dat het te weinig wordt gediagnosticeerd omdat het zich anders voordoet. Ze behandelt uitgebreid verschillende aspecten (zoals verbeeldingskracht, overprikkeling, logisch en letterlijk denken, vriendschappen en sociale omgang, woedeaanvallen) en situaties in het leven (zoals school, puberteit, universiteit, werk en carriere, huwelijk). In elk hoofdstuk beschrijft ze het bepaalde aspect of de bepaalde situatie uitvoerig en goed geanalyseerd, met de problemen die Aspergirls daarbij ondervinden. En daaropvolgend geeft ze advies aan de Aspergirl, aan ouders en aan professionals en partners. In elk hoofdstuk zijn korte verhelderende annotaties opgenomen van de vrouwen die ze geinterviewd heeft. De schrijfster wil bereiken dat Aspergirls afkomen van het stigma dat ze niet volwaardig zijn; dat ze meer inzicht en zelfvertrouwen krijgen en daarmee met meer succes hun zo veel voorkomende depressie zullen bestrijden en dat hulpverleners autisme bij vrouwen en meisjes zullen herkennen.