Gezinsbegeleiding
jonge kinderen van 0 tm 3 jaarAutisme zie je niet meteen aan een kind, en zeker bij jonge kinderen kunnen mensen in je omgeving al snel geneigd zijn om te zeggen dat het wel meevalt, zeker als je kindje vrolijk is. Die mensen zien echter vaak niet hoe je kind is als hij of zij overprikkeld is, en bijvoorbeeld gilt en krijst en jullie uit de slaap houdt. Als je kind geen diagnose heeft, is het lastiger om uit te leggen dat jouw kind toch echt ánders is. Met een diagnose kun je niet alleen leren om zélf het gedrag van je kind beter te begrijpen, maar ook om dit beter aan anderen uit te kunnen leggen. Dit kan ervoor zorgen dat je je minder machteloos voelt. Door meer kennis over autisme kun je hier ook beter mee leren omgaan. Hierbij is je hele gezin betrokken. Bij jonge kinderen speelt hun dagelijks leven zich vooral thuis af en is de dagelijkse rol van ouders groter dan wanneer een kind naar school gaat. Een kind met autisme vraagt vaak veel aandacht, wat soms ten koste gaat van aandacht voor broers en zussen en aandacht voor elkaar.
Gezinsbegeleiding door een orthopedagoog of psycholoog kan helpen hierin een goede balans te vinden en rust te creëren in het gezin. Zodat jullie samen leuke dingen kunnen blijven doen, en broers en zussen ook aandacht kunnen krijgen. Op het platform Autisme Jonge Kind (AJK) worden de volgende opties genoemd:
- Ouder-kindbehandeling gericht op het verbeteren van het contact tussen ouder en kind. Soms raken ouder en kind in een negatieve interactiespiraal. Een professional kan ouders begeleiden in het opbouwen van een gezonde ouder-kindrelatie en daarnaast adviezen geven ten aanzien van het structureren en begrenzen van gedrag bij het kind.
- Ouderbegeleiding bestaat uit gesprekken waarin ouders samen met de hulpverlener proberen te achterhalen wat de aanleiding is voor het mogelijk problematische gedrag van het kind en ontdekken hoe het mogelijk beter kan gaan.
- Systemische begeleiding, waarin verbanden gezocht worden tussen individuele problemen en de omgeving, kan nodig zijn wanneer de onderlinge relaties binnen het gezin dus tussen ouders of tussen ouder en kind of broertjes en zusjes onderling, verstoord zijn geraakt. Ook wanneer bijvoorbeeld meerdere gezinsleden kenmerken van ASS hebben of van andere ontwikkelingsproblemen, is het goed hier in de behandeling rekening mee te houden.
- Soms kan een hulpverlener begeleiding bieden in de thuissituatie. Ook kan gewerkt worden met videobeelden, bijvoorbeeld om samen te kunnen zien hoe de opvoeding gaat en om zo beter zicht te krijgen op gedragspatronen en op de interactie tussen ouder en kind.
Ook op regelhulp.nl is informatie te vinden over waar en waarvoor gezinsbegeleiding te krijgen is.