Home Over autisme Levensfases Autisme bij (school)kinderen Signalen en diagnose Diagnose bij kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand

Diagnose bij kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand

Kinderen van 4 tot 12 jaar

Jullie als ouders kennen je kind het allerbeste. Jullie weten precies wanneer er zorgen zijn over de ontwikkeling van jullie kind. Het is ontzettend belangrijk dat jullie je gehoord voelen en weten waar je terecht kunt voor hulp.

Ondersteuning

Gelukkig zijn er veel organisaties en professionals die jullie kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Jullie huisarts;
  • Het consultatiebureau;
  • Jeugdhulp via de gemeente;
  • Het team van het (medisch) kinderdagverblijf (MKD);
  • Het team van de school of het KDC (kinderdagcentrum) van je kind;
  • Integrale Vroeghulp (een samenwerking van organisaties die ouders helpen die zich zorgen maken over de ontwikkeling en/of het gedrag van hun kind t/m 6 jaar. Je kunt overal in Nederland terecht, zonder verwijzing en zonder kosten);
  • Het online platform Autisme Jonge Kind t/m 6 jaar.

Diagnose autisme

Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan bepalen of een kind autisme heeft en de diagnose stellen. Bij kinderen gebeurt dit door het kind te observeren en op basis van gesprekken met ouders/verzorgers, de leid(st)er op school of het dagverblijf en bij het kind betrokken hulpverleners. Een diagnose verandert niets aan wie je kind is, het helpt je alleen om je kind beter te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden. Met een diagnose kun je ook het gedrag van je kind makkelijker uitleggen aan anderen. En daarnaast opent een diagnose deuren naar begeleiding om de balans in je gezin te bewaren, ook voor eventuele broertjes of zusjes. Wees niet bang om hulp te vragen aan professionals, andere ouders en (online) contactgroepen.

Nadruk op autisme in begeleiding

Juist bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand is het van belang om een diagnose autisme te laten stellen. Bij deze kinderen kan het een groot verschil maken dat in de begeleiding de nadruk wordt gelegd op het autisme. Dit vergroot hun mogelijkheden en kwaliteit van leven. Op deze pagina lees je hier meer over.

Op tijd hulp vragen

We willen benadrukken dat het vroegtijdig inzetten van hulp binnen het gezin ontzettend belangrijk is. Door op tijd ondersteuning te krijgen, voorkomen jullie overbelasting en kunnen jullie de beste zorg bieden aan jullie kind.

Meer lezen

  • Binnen de Nederlandse Vereniging voor Autisme is een Expertgroep die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand.
  • Deze gids van Platform Schouders is voor ouders die net de diagnose van een beperking of chronische ziekte van hun kind te horen hebben gekregen.

 

Sluiten
Word nu lid!