Home Over autisme Autisme en seksualiteit Meer informatie, hulp & ondersteuning Hulp & ondersteuning

Hulp & ondersteuning

Heb je vragen over seksualiteit, seksuele problemen of genderissues? Ga in gesprek met iemand die je vertrouwt uit je eigen omgeving, zoals een vriend/vriendin, familielid, of leerkracht. Misschien heb je een begeleider of coach die je op weg kan helpen. Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts of een andere professional. Het is wel zo dat veel mensen – ook professionals – het moeilijk vinden om over seksualiteit te praten. Daarom vind je misschien niet zo makkelijk de hulp die je nodig hebt. Voel je vrij om professionals te vragen wat hun deskundigheid en ervaring is rond autisme en rond seksualiteit.

Als je in contact komt met een professional op het gebied van seksualiteit, kan het goed zijn om na te gaan in hoeverre deze persoon ook kennis heeft van autisme. Professionals kunnen uitgaan van verklaringsmodellen of visies op ondersteuning die misschien niet goed bij jou passen. Het is belangrijk dat ondersteuning voldoende aansluit bij hoe jij jouw autisme ziet, en hoe jij benaderd en geholpen wilt worden. In de brochure Een diagnose autisme en dan? staan enkele suggesties hoe je dit kunt toetsen. De flyer over huisartsenzorg en autisme geeft suggesties die je ook kunt gebruiken in contact met andere zorgverleners. Je kunt zelf aangeven wat jij nodig hebt in de communicatie of het contact.

Twijfel je of je op de juiste manier geholpen wordt? Bespreek dit met vertrouwde naasten en met de professional. Als je het lastig vindt om dit te bespreken met je hulpverlener/begeleider kan je een vertrouwde naaste meenemen. Misschien kan diegene helpen om eventuele onduidelijkheden en miscommunicatie tussen jou en de professional te verminderen. Bedenk dat je altijd mag stoppen met de begeleiding als gesprek niet tot verandering leidt. Ga op zoek naar iemand anders die beter bij jou past.

Op seksualiteit.nl vind je tips en tools bij het zoeken naar hulp, zoals verwijzingen en gesprekstools.

Mensen met autisme vertellen

Positieve ervaringen met seksuele hulpverlening

  • Het was erg fijn dat ik al mijn vragen kon stellen, zonder dat ik het gevoel had dat iets raar was of het al had moeten weten.
  • Het was fijn om een tijd regelmatig met een hulpverlener te praten over mijn vragen, zorgen en onzekerheden. Ik kreeg duidelijke en concrete informatie over allerlei aspecten van seksualiteit.
  • De seksverzorgende die bij me kwam begreep me echt en luisterde goed naar mijn behoeften en wensen. Hierdoor heb ik voor het eerst een echt fijne seksuele ervaring gehad.
  • Ik heb al 10 jaar contact met dezelfde sekszorger. Dit is voor mij een passende manier om seks met iemand anders te hebben.
  • Ik weet dat ik deze dame betaal voor seks, maar zo voelt het niet. De tijd die ze bij me is heeft ze alle tijd en aandacht voor hetgeen ik wil.
  • Ik voel mij minder abnormaal nu ik heb geleerd dat het op dit onderwerp niet gaat over normaal of abnormaa,l maar vooral over gezond en ongezond gedrag en dat seksualiteit heel persoonlijk is.
  • Ik heb een nogal bijzondere fetisj. Na jaren zoeken en heel veel teleurstelling vond ik een seksverzorgende die er helemaal oké mee was om dat met me te verkennen. Ik voel me eindelijk gezien.
  • Ik heb eindelijk meer inzicht in de termen die gebruikt worden als het gaat om seks. Ik kan daardoor beter meepraten als mijn vrienden het erover hebben.

Ontwikkeling van zelfvertrouwen

  • Ik heb geleerd hoe ik op een goede manier mijn grenzen kan aangeven en ik kan nu ook beter zien hoe anderen grenzen aangeven. De ervaring zorgt ervoor dat ik me daar nu veel zekerder in voel. Ik kan zelfs mijn grenzen beter aangeven op andere gebieden dan alleen seks.
  • Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid door mijn afspraken met een seksverzorgende. Ze heeft me begeleid in het ontdekken van mijn lichamelijke seksualiteit, maar ook in het aangaan van liefdescontact. Door haar adviezen heb ik het lef gehad om degene op wie ik verliefd was te benaderen en heb ik nu een relatie.

Negatieve ervaringen met seksuele hulpverlening

  • Ik vermoed dat mijn ex autistisch is. Ons kind kreeg een diagnose. Mijn ex wilde geen diagnosetraject want hij vindt dat hij niks heeft. We hebben indertijd een gesprek met een therapeut gehad, ook over onze moeilijke seksuele relatie. Deze therapeut herkende de patronen niet. Onze relatie heeft het niet gered. Als de therapeut meer kennis van autisme had gehad, was het misschien anders gelopen.
  • Ik voel me niet goed geholpen binnen de ggz. Ik word al 5 jaar van het kastje naar de muur gestuurd; het lijkt of niemand iets kan met de combinatie van autisme, seksueel misbruik en vragen over seksualiteit.
  • Volgens mij is er binnen de ggz gewoon onvoldoende tijd en ruimte om goed met vragen over autisme en seksualiteit om te gaan. Het is een ingewikkeld thema dat tijd vergt om samen met een hulpverlener uit te zoeken.

Partners vertellen

  • Als mijn partner met hulpverleners praat over vraagstukken op het gebied van intimiteit en seksualiteit wordt hij niet goed begrepen of gehoord. Het lijkt echt nog een taboe.

Professionals vertellen

  • Hoe meer ervaringen ik hoor, hoe duidelijker het wordt dat dé autistische seksualiteit niet bestaat. Er zijn veel individuele trajecten die mensen afleggen met een hoop factoren die voor de ene persoon wel en de ander niet meespelen. (hulpverlener)

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.

  • SeksuologenLees meer

    Op allesoverseks.be en seksualiteit.nl staat uitgelegd wat een seksuoloog doet. Ook dit filmpje van Rutgers geeft hier uitleg over.

    Op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) vind je contactgegevens van NVVS-professionals, zoals seksuologen en consulenten seksuele gezondheid.

    Op de website van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw (VVS) vind je contactgegevens van VVS-seksuologen.

  • Sekstherapeuten en sekscoaches‘Sekstherapeut’, ‘sekscoach’ en soortgelijke benamingen zijn geen beschermde beroepen. Er zijn dus geen duidelijke regels over hun opleiding, het soort werk dat ze doen en of ze dat op een onderbouwde manier doen. Dat betekent dat er goede en minder goede zullen zijn.Lees meer

    Het is verstandig om goed na te gaan of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de NVVS (Nederland) of VVS (Vlaanderen). Check vooraf welke opleiding iemand heeft gedaan. Overleg met je huisarts of met een begeleider voordat je met een sekstherapeut of sekscoach gaat samenwerken.

  • Geestelijke gezondheidszorg (Ggz) en hulpverleningEr zijn steeds meer professionals binnen de geestelijke gezondheidszorg die kennis en ervaring hebben op het gebied van autisme en seksualiteit. Toch is het binnen de hulpverlening nog niet altijd vanzelfsprekend om te praten over seksualiteit. Aarzel toch niet om te vragen of er een professional is waarmee je het over dit thema kunt hebben.Lees meer

    In sommige organisaties werken professionals met ervaring op het gebied van seksualiteit en autisme. Zij bieden individuele begeleiding of organiseren groepssessies. Soms maken zij gebruik van (online) methodes over seksualiteit en autisme. Ook zijn er online modules beschikbaar bij sommige organisaties, met meer informatie over seksualiteit en autisme. Vraag ernaar bij je hulpverlener, of bespreek dit met je huisarts.

  • SekszorgSekszorg is betaalde seksuele dienstverlening voor mensen met een beperking, chronisch zieken of ouderen. Soms worden de termen ‘seksverzorgende’ of ‘seksuele dienstverlener’ gebruikt. Er is sekszorg voor mensen van verschillend geslacht, gender en seksuele voorkeur. Soms wordt dit vergoed, maar meestal moet je het zelf betalen. Als je een sekszorgorganisatie benadert, kan die je waarschijnlijk vertellen waar je eventuele vergoeding kunt aanvragen.Lees meer

    Bij seksuele dienstverlening zal een professional eerst met je bekijken wat je vragen zijn en of ze daar een antwoord op kunnen geven. Soms kunnen sekszorgers seks met jou hebben en ze kunnen je leren hoe je soloseks of seks met een ander kunt hebben.

    Aanbieders van sekszorg zijn onder andere in Vlaanderen Aditi en in Nederland Flekszorg, Stichting SAR, Need2Care, De Ultieme Zorg, Snoezelzorg en Sexyzorg. Daarnaast zijn er individuele aanbieders die zich via internet bekend maken. Wees je ervan bewust dat iedereen zich sekszorger mag noemen. Het is geen beschermd beroep dus iedereen kan zich aanbieden.

    Let ook bij sekszorg op je eigen grenzen. Sekszorgers zijn er voor jou. Dus jouw wensen en jouw tempo zijn leidend. Een sekszorger heeft ook grenzen. Bespreek wensen en grenzen goed bij het intakegesprek.

  • SekswerkersSoms kiezen mensen voor betaalde seks door een sekswerker (dit is prostitutie). Er zijn sekswerkers die ervaring hebben met samenwerken met autistische mensen, of mensen met een handicap. Sommige mensen met autisme hebben positieve ervaringen, maar anderen juist niet.Lees meer

    Let erop dat er voor sekswerk wetten gelden en dat de wetten per land verschillen. Kijk voor meer informatie op:

  • Een luisterend oorEr zijn verschillende telefoonlijnen en/of chatmogelijkheden voor mensen met autisme of naasten. Medewerkers bieden een luisterend oor, en kunnen soms advies geven of doorverwijzen.Lees meer
Sluiten
Word nu lid!