Home Over autisme Autisme en seksualiteit Seks hebben De eerste keer

De eerste keer

De eerste keer seks, dat vindt iedereen spannend. Misschien is het voor jou de allereerste keer ooit, of misschien de eerste keer met een specifiek persoon. Ook als je met iemand bent die al meer ervaring heeft, dan is het voor die persoon nog steeds de eerste keer met jou.

Als je autisme hebt, dan kan de eerste keer extra spannend zijn. Je begint aan een nieuwe situatie waarvan je niet weet wat je zelf kunt verwachten, en wat er eventueel van jou verwacht wordt. Je bent misschien onzeker of je de verbale en non-verbale signalen van de ander goed begrijpt. En het allerbelangrijkste: misschien voel je zélf niet zo goed aan wat je wel wilt of wat je niet wilt. Hier lees je meer over op Interoceptie en alexithymie en Wensen en grenzen.

Je kunt vooraf natuurlijk al wat informatie opzoeken. Praat er ook over met je partner: leg uit dat je het spannend vindt. Spreek af hoe jullie op elkaars tempo letten, bespreek wat je wel of niet fijn vindt en neem de tijd om even te wennen aan die nieuwe ervaringen.

Op sense.info en allesoverseks.be vind je algemene informatie over de eerste keer seks. Op ABCDate staat een filmpje over de eerste keer zoenen en een filmpje over de eerste keer.

Mensen met autisme vertellen

  • Wat moet ik allemaal doen voor en bij een eerste keer seks? Het liefst heb ik een praktische gids.
  • Ik dacht er de eerste keer niet aan om te vragen of de ander het ook fijn vond. Nu let ik daar wel op.

Blog van mensen met autisme

Ouders vertellen

  • Omdat de ‘eerste ervaring’ maar uitblijft, krijgt mijn zoon het gevoel dat het er nooit meer van komt. Hij wordt depressief van de gedachte en het lijkt erop dat hij nieuwe kansen blokkeert om zichzelf te beschermen tegen verdere teleurstellingen. Ik wil hem graag helpen, maar weet niet wat ik kan doen.
  • Hoe weet ik of ik toe ben aan seks?Om meteen een misverstand te benoemen: het goede moment voor de eerste keer seks, hangt niet samen met je leeftijd. Wanneer dan wel? Dat is lastiger te zeggen, want er spelen verschillende factoren mee. Het is in ieder geval belangrijk dat je je goed voelt in de situatie, ook al is het waarschijnlijk spannend. Ook is het belangrijk dat je gelijkwaardig bent aan je sekspartner, dat je veilig bent en veilige seks hebt. Als je autistisch bent, kan juist dat aanvoelen een uitdaging zijn.Lees meer

    Hoe kom je erachter of je toe bent aan seks? Je kunt jezelf deze vragen stellen:

    • Heb ik er zin in? Vind ik de ander leuk, merk ik dat ik opgewonden ben, voel ik zelf de behoefte om een stapje verder te gaan?
    • Vertrouw ik de ander? Voel ik me veilig en ben ik op mijn gemak?
    • Kies ik er zelf voor? Doe ik het niet tegen mijn zin of gevoel in?
    • Wil de ander het ook? Heb ik dat gecheckt?
    • Weten we allebei wat we in de volgende stap wel en niet willen?
    • Weten we hoe we veilige seks hebben en doen we dat ook?

    Twijfel je of je klaar bent voor de eerste keer? Praat er vooraf over met iemand die je vertrouwt. En onthoud dat je altijd mag stoppen, ook als je al aan het vrijen bent.

    Mensen met autisme vertellen

    • Hoe weet ik of ik toe ben aan seks? Ben ik er echt klaar voor? Of moet ik het doen om erbij te horen?
    • Ik heb mezelf altijd als een vreemd persoon gezien. Hoe leer ik van mijzelf te houden, om van daaruit (zonder schuldgevoel) mijn seksualiteit te gaan ontdekken?

    Professionals vertellen

    • Er zijn jongens met autisme die net als de meerderheid van hun leeftijdsgenoten stap voor stap met één of meerder partners seksuele ervaring opdoen. Ik ken ook jongens die met een lijst standjes hun eerste nacht in waren gegaan om daarmee uit te proberen wat bij hen paste.
    • Ik sprak een jongen die ergens gelezen had dat je op je 18e seks moet hebben gehad. Daar kun je van in de war raken. Door met anderen te praten, kun je erachter komen dat ‘zo hoort het’ onzin is.
    • Het helpt jongeren om te checken of er sprake is van toestemming, gelijkwaardigheid en vrijwilligheid voor beiden. Ook is het belangrijk dat het bij de leeftijd en ontwikkeling past, dat de omgeving passend is en dat je elkaar natuurlijk geen pijn doet.
  • Hoe kan ik de seksuele intenties van een ander inschatten?Mensen met autisme vinden het soms lastig om andermans intenties te interpreteren.Lees meer

    Lees hier meer over onder Sociale interactie en communicatie.

    Ga je voor het eerst samen een weekendje weg? Dan kan de onuitgesproken verwachting zijn dat je tijdens dat weekend op seksueel vlak een stapje verder gaat dan daarvoor. Vraagt iemand na een avondje uit of je mee naar huis gaat voor een drankje? Misschien is dat een manier om te vragen of je zin hebt in seks. Staat iemand enthousiast met je te dansen? Dat betekent niet per se dat iemand ook met je wil zoenen of intimiteit wil.

    Twijfel je over de intenties van iemand anders? Vraag ernaar. Of leg de situatie voor aan iemand anders die je vertrouwt. Op sense.info vind je adviezen over het inschatten van de intenties en wensen van een ander. Lees meer op Wensen en grenzen.

    Inderdaad wat complex en ik begrijp niet goed wat wordt bedoeld met ‘om vaststaande koppelingen en frustraties te vermijden. Ik denk dit: Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat seksuele handelingen worden verward met uitingen van genegenheid of liefde, wat kan leiden tot misverstanden of onjuiste interpretaties. Door te begrijpen waarom bepaald seksueel gedrag plaatsvindt, kunnen hulpverleners of ondersteuners effectiever reageren en de juiste ondersteuning bieden.

  • Heb je een aanvulling?Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen?Lees meer

    Deel het met ons via dit webformulier.