- Onderwijs
- Expertgroep Autisme en Onderwijs
- Autismepaspoort
- Autisme en passend onderwijs
- Uitleg over passend onderwijs
- Alternatieven voor school
- Een passende school vinden
- Tips voor de overgang van vakantie naar school
- Ervaringen met autisme op school
- Onderwijsbegeleiding op maat
- Wel of niet over autisme vertellen
Veelgestelde vragen
over het autismepaspoortIs het Autismepaspoort ook voor volwassenen te gebruiken?
Ja. Het autismepaspoort is ontwikkeld met een duidelijke focus op het onderwijs. Echter, als de ingevoerde geboortedatum uitwijst dat je ouder dan 18 bent, worden veel school gerelateerde vragen vervangen. Hiermee is het autismepaspoort prima te gebruiken naar bijvoorbeeld hulpverlening, het UWV of de werkgever.
Is het autismepaspoort ook te gebruiken als er geen onderwijs wordt gevolgd?
Ook buiten het onderwijs is het goed om in beeld te brengen welke ondersteuningsbehoefte er speelt. Zo kun je bij dagbesteding of hulpverlening laten weten hoe autisme zich bij jou uit. Waarvan je stress krijgt en hoe je ontspant.
Is mijn privacy gewaarborgd als ik een autismepaspoort invul?
Ja, veiligheid van de gegevens was het uitgangspunt bij het programmeren van de applicatie. Alle informatie die wij verwerken doen wij volgens de norm van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Hiermee is het autismepaspoort ‘AVG-proof’ Regelmatig stellen wij de servers bloot aan ‘aanvallen’ om de veiligheid te borgen. Meer over veiligheid lees je hier.
Verstrekt Spectrumvisie / Autismepaspoort gegevens aan derden?
Als je niet zelf aangeeft dat wij je gegevens mogen inzien, (bijvoorbeeld voor het bieden van inhoudelijke hulp) zien wij je gegevens niet. Wij verstrekken geen (meta) data aan derden.
Waarom moet ik een pasfoto uploaden?
Het uploaden van een pasfoto is niet verplicht.
Waarom moet ik betalen voor een autismepaspoort?
Net zoals bij andere bedrijven, worden ook bij het autismepaspoort kosten gemaakt. Denk hierbij aan serverhuur, ontwikkeling, scholing, back-support, gegevensbescherming en dergelijke. De prijs van een autismepaspoort staat ongeveer gelijk aan één uur hulpverlening in de GGZ. Wij zijn van mening dat een autismepaspoort, mits goed ingevuld, een veelvoud kan opleveren. Het autismepaspoort is een jaar geldig. Wil je het verlengen, dan betaal je hierna een bijdrage van 10 euro per jaar.
Kan ik het autismepaspoort ook gebruiken als er geen diagnose autisme is?
Ja, veel onderdelen van het autismepaspoort gaan niet alleen over autisme maar over gedrag in het algemeen. Bijvoorbeeld communicatie, emotionele ontwikkeling of inzicht in wat spanning- of ontspanning geeft. Als je de diagnose autisme niet aanvinkt, verschijnt er ‘leerlingpaspoort’ boven het uiteindelijke document dat wordt vervaardigd.
Kan ik vooraf zien hoe een autismepaspoort er uit ziet?
Ja, op de website staat een downloadbare versie van een autismepaspoort, inclusief alle mogelijke bijlagen die zonder meerprijs kunnen worden bijgevoegd.
Wat is een zintuiglijk profiel?
Het zintuiglijk profiel maakt standaard deel uit van het autismepaspoort. Maar het kan ook los worden aangeschaft. In het profiel worden de belangrijkste zintuigen aan de hand van 232 vragen doorgelopen en ontstaat er inzicht in alle onder- of overgevoeligheden van deze zintuigen. Het profiel – de formule die aan de hand van de gegeven antwoorden wordt toegepast- is ontwikkeld door Dr. Olga Bogdashina.
Wat is het verschil tussen de autipas en een autismepaspoort?
De autipas is een pasje dat wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Het is bedoeld om snel aan anderen te laten zien dat er een diagnose autisme is. Op de achterkant kun je aangeven welke zaken er spelen bij het opbouwen van spanning, zoals ‘kan overreageren of ‘houdt niet van fysiek contact’.
Het autismepaspoort geeft daarentegen inzicht in álle onderdelen die van belang zijn om in kaart te hebben, dus niet alleen de kenmerken van autisme bij spanning. Zo wordt communicatie, emotionele ontwikkeling, cognitieve informatie, zintuiglijke waarneming en spanning/ontspanning ook meegenomen. Zo ontstaat er een goed beeld en kan er preventief ingestoken worden op de individuele ondersteuningsbehoefte.
Kan ik het autismepaspoort ook samen met iemand anders invullen?
Ja, om deze reden is er een gastentoegang gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld als ouder de onderdelen invullen die zich thuis veelal manifesteren, terwijl de leerkracht of hulpverlener iets kan toevoegen over andere zaken zoals bijvoorbeeld de cognitieve vaardigheden of de emotionele ontwikkeling. Het komt de kwaliteit van het autismepaspoort vaak ten goede. Bij het samen invullen van een autismepaspoort ontstaan er nieuwe verhelderende inzichten, een mooi startpunt voor een goed inhoudelijk gesprek. De houder van het autismepaspoort kan zelf de gastentoegang aan- en uitzetten in zijn/haar profiel.
Hoe lang duurt het maken van een autismepaspoort?
Gemiddeld ben je iets meer dan een uur bezig met het eerste moment van invullen. Hierna kan het autismepaspoort ‘bijgehouden’ worden door de mensen die geautoriseerd zijn om dit te doen. Hiermee is er altijd een actueel beeld. Immers, veel informatie is niet statisch en is aan verandering onderhevig. Een voorbeeld kan zijn dat een bepaald onderwerp spanning of angst veroorzaakt, terwijl dit een half jaar later misschien niet meer actueel is.
Kan ik met één account meerdere paspoorten kopen?
Ja dat kan, maar de accounthouder is dan ook houder van de individuele autismepaspoorten. Stel, drie personen in één gezin willen een autismepaspoort hebben, dan kun je deze vanuit één account benaderen. Als je liever drie losse accounts hebt, kan dit uiteraard ook.
Kan iemand bij mijn gegevens?
Nee, de houder van het autismepaspoort is de enige die bij de gegevens kan. Echter, als het autismepaspoort is gemaakt, ontstaat er een PDF. Deze kun je uiteraard wel mailen naar derden maar alleen op jouw initiatief. Wij adviseren het autismepaspoort alleen te verstrekken aan mensen die je vertrouwt. Je kunt in je profiel aangeven (staat standaard uit) om Spectrumvisie – Autismepaspoort toegang te geven tot jouw autismepaspoort. Bijvoorbeeld voor het verlenen van hulp bij het invullen.
Ik heb een autismepaspoort op de school van mijn kind laten zien, ze willen nu meer weten over dit product om het zo goed mogelijk in te kunnen zetten.
Wij verzorgen veel opleidingen en trainingen rondom autisme. Dit doen wij op scholen, maar ook bijvoorbeeld bij het UWV of de politieacademie. Als een school geïnteresseerd is, kan men contact opnemen met Spectrumvisie. Deze scholing wordt ook met regelmaat via de NVA aangeboden.
- Onderwijs
- Expertgroep Autisme en Onderwijs
- Autismepaspoort
- Autisme en passend onderwijs
- Uitleg over passend onderwijs
- Alternatieven voor school
- Een passende school vinden
- Tips voor de overgang van vakantie naar school
- Ervaringen met autisme op school
- Onderwijsbegeleiding op maat
- Wel of niet over autisme vertellen
- Onderwijs
- Expertgroep Autisme en Onderwijs
- Autismepaspoort
- Autisme en passend onderwijs
- Uitleg over passend onderwijs
- Alternatieven voor school
- Een passende school vinden
- Tips voor de overgang van vakantie naar school
- Ervaringen met autisme op school
- Onderwijsbegeleiding op maat
- Wel of niet over autisme vertellen