Home NVA Overijssel Lotgenotencontact Overijssel Gespreksgroepen Overijssel

Gespreksgroepen Overijssel

Voor wie behoefte heeft aan herkenning of steun

Voor mensen met autisme

Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme. Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Hieronder tref je het aanbod van Overijssel.

Voor partners van mensen met autisme

In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden. Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt. Hieronder tref je het aanbod van Overijssel.

  • NVA - Partnercontactgroep - NieuwleusenHet is fijn andere partners van mensen met (vermoedelijk) autisme te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving. Gespreksgroep voor partners van personen met (vermoeden van) autisme met een normale tot hoge intelligentie.Lees meer

    Het doel van de bijeenkomsten is vooral het contact met andere ‘partner van’ lotgenoten, mensen ontmoeten die aan een half woord’ genoeg hebben. Op die manier herkenning en steun bij elkaar vinden. De groep heeft een informeel karakter en is bedoeld om in een veilige omgeving ervaringen uit te wisselen, gevoelens te uiten en elkaar te helpen met praktische tips en handvatten.

    Frequentie: de groep komt 1x per maand samen.

    Locatie: De bijeenkomsten zijn op een locatie in Nieuwleusen. De locatie is goed te bereiken met de auto en je kan er gratis parkeren. Met het OV is het wat lastiger te bereiken, check van te voren goed een OV planner.

    Meer informatie of aanmelden: kan bij de gespreksleider Gerard Braakman via partnervan1.nva.OV@autisme.nl

    Deelname: Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan word je gevraagd om lid te worden van de NVA. Lees hier meer over lidmaatschap bij de NVA. Mocht lidmaatschap niet kunnen dan vragen wij een donatie aan het Autisme Fonds.

  • NVA-partnercontactgroep - OldenzaalVoor partners van mensen met een autisme spectrumstoornis (ASS) of een sterk vermoeden daarvan.Lees meer

    Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

    Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je al lang een relatie hebt, wel of geen kinderen hebt, veel of weinig problemen ervaart of wat de punten ook zijn waar je tegenaan loopt. De vrijwilligers van de NVA bieden een luisterend oor, geven leiding aan de groep en bieden stof tot nadenken.

    Groepsinformatie: deze groep komt iedere laatste woensdag van de maand bij elkaar tussen 09.45 en 11.15 uur op 25 september, 23 oktober (locatie is afwijkend, neem contact op met de begeleider Sandra), 27 november.

    De data voor 2025 zijn29 januari, 26 februari, 26 maart, 28 mei, 25 juni, 27 augustus, 24 september, 29 oktober, 26 november.

    Adres
    Bibliotheek Oldenzaal
    In Den Vijfhoek 75
    7571 DV Oldenzaal

    Aanmelden is noodzakelijk en kan via contactpersoon Sandra Hoeks. Sandra is te bereiken via email: partnervan.nva.OV@autisme.nl

    Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

  • NVA-gespreksgroep voor volwassenen met autisme - SteenwijkerlandDeze gespreksgroep biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin volwassenen met (vermoeden van) autisme elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Lees meer

    Onze bijeenkomsten zijn informeel en bieden de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer met gelijkgestemden te praten. Het delen van ervaringen kan vaak verhelderend en verbindend zijn. De bijeenkomsten worden begeleidt door ervaringsdeskundigen en per bijeenkomst zal er een thema besproken worden. Maximaal 8 deelnemers per keer.

    Tijd:
    Zaal open vanaf 19.15 uur
    Bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur

    Data bevestigd voor 2025 zijn: 23 januari, 20 februari, 20 maart – Data onder voorbehoud: 17 april, 19 juni, 18 september, 16 oktober, 20 november en 18 december

    Locatie: Pannenkoekboerderij Steenwijk, Meppelerweg

    Aanmelden: Is wenselijk en kan via: nva.volwassenenmetass.steenwijk@autisme.nl

    Entree: Gratis, koffie en thee € 1,50.

    Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen, zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Daarom wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds erg op prijs gesteld. Voor minima is het lidmaatschap gereduceerd. Voor meer informatie over lidmaatschap kijk hier. Voor meer informatie over doneren kijk hier.

  • Wandelgroep Autisme – NVA OldenzaalVoor iedereen die autisme heeft of autisme van dichtbij meemaakt.Lees meer

    Elke derde donderdag van de maand is er de autisme wandelgroep. Tijdens de wandeling van ongeveer 5 km kun je elkaar ontmoeten, samen kletsen of in stilte mee wandelen. Alles mag, alles is goed, iedereen die autisme heeft of autisme van dichtbij meemaakt is welkom. Na afloop kan er gezamenlijk bij het start- en eindpunt bij Spoor 6 in Oldenzaal op eigen kosten iets gedronken worden.

    Deelname is gratis. Wees welkom en wandel mee!

    Locatie:
    Spoor 6, Stationsplein 16, 7573 AV Oldenzaal

    Aanmelden via:
    Graag laten weten dat je mee wandelt via: nva.oldenzaal@autisme.nl

  • NVA-gespreksgroep Oldenzaal (ochtend) - Meld je aan, er is weer plek voor nieuwe deelnemers!Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie is er een gespreksgroep in OldenzaalLees meer

    Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

    Groepsinformatie: de groep komt iedere tweede maandag van de maand van 9.45 tot 11.15 uur bij elkaar op 9 september, 14 oktober, 11 november en 9 december. De data voor 2025 zijn 13 januari, 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei, 14 juli (in de zomervakantie), 8 september, 13 oktober, 10 november, 8 december.

    Er is geen gespreksgroep op feestdagen en schoolvakanties tenzij anders aangegeven.

    Adres: bibliotheek Oldenzaal, adres: In den Vijfhoek 75, 7571 DV Oldenzaal.

    Aanmelden: Contactpersoon is Nico Busger op Vollenbroek. Voor meer informatie of aanmelden kan je contact opnemen met Nico via email: nva.twente@autisme.nl

    Iedereen is welkom en deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

     

  • NVA-gespreksgroep Oldenzaal (avond)Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie is er een gespreksgroep in OldenzaalLees meer

    Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

    Groepsinformatie: de groep komt iedere eerste maandag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur bij elkaar op 7 oktober, 4  november en 2 december. De data voor 2025 zijn 6 januari, 3 februari, 3 maart (Rosenmontag), 7 april, 5 mei (Bevrijdingsdag), 2 juni, 7 juli, 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december.

    Adres: De Stakenboer, Brugermeester Wallerstraat 115 in Oldenzaal

    Aanmelden: Contactpersoon is André Jansen. Voor meer informatie of aanmelden kan je contact opnemen via email: nva.volwassenenmet.oldenzaal@autisme.nl

    Vanaf 01-01-2025: Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan is lidmaatschap bij de NVA verplicht of een donatie van € 60,00 aan het Autisme Fonds

  • NVA-gespreksgroep voor ouders met een kind met autisme - Oldenzaal - Meld je aan, er is weer plek voor nieuwe deelnemers!Voor (groot)ouders/verzorgers van kinderen met ASS van alle leeftijden.Lees meer

    Het opvoeden van een kind met autisme verloopt mogelijk anders dan gedacht en verwacht. Elke leeftijd brengt zijn eigen issues met zich mee, of jouw kind jong is of al volwassen. Het kan zwaar zijn voor het hele gezin en meestal is het een zoektocht om een goede plek in het onderwijs te vinden, passende zorg, begeleiding en een goede invulling van de vrije tijd van je kind. Het is fijn om hierover van gedachten te wisselen met andere ouders. Deze groep deelgenoten staat in het teken van naar elkaars verhaal luisteren, van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Delen is vermenigvuldigen en dat geldt zeker voor alle ervaringen rondom het hebben van een kind met autisme.

    Deze groep komt elke eerste vrijdag van de maand bij elkaar van 9.45 uur tot 11.15 uur.
    De data voor 2025 zijn 7 februari; 7 maart; 4 april; 2 mei (in de meivakantie); 6 juni; 4 juli; 5 september; 3 oktober; 7 november

    Voor meer informatie en aanmelding voor deze deelgenoten groep mail je de begeleider Wim via: nva.oldenzaal.ouders@autisme.nl

  • NVA-gespreksgroep voor ouders van kinderen met autisme - ZwolleIn Zwolle is een doorlopende gespreksgroep op woensdagavond voor ouders van kinderen of jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis of sterk vermoeden daarvan.Lees meer

    De problemen die ouders met opgroeiende kinderen ervaren staan centraal. Zowel één ouder als beide ouders tegelijk zijn welkom op de groep.

    Gespreksleiders zijn Henk en Geke Fernhout, de bijeenkomsten zijn in Zwolle Noord.
    Voor meer informatie kunt u mailen naar: aut.oudersgroepzwolle@gmail.com

    Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Als je eenmaal lid bent geworden van een groep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

  • NVA-gespreksgroepen - Zwolle en NieuwleusenHet doel van de beide doorlopende gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme.Lees meer

    De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Gewenst is gemiddelde intelligentie of hoger teneinde goed mee te kunnen doen in een gespreksgroep. De groepen hebben óf een externe leiding, óf eigen deelnemers als gespreksleider. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

    Er zijn 2 groepen, in Zwolle op woensdagavond, en in Nieuwleusen op donderdagavond.  De bijeenkomsten zijn 1x per maand,  behalve in de zomervakantie.  In januari en september kunnen nieuwe deelnemers instromen. Voor informatie of deelname kunt u mailen met autigroepjn@kpnmail.nl

    Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Als je eenmaal lid bent geworden van een groep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.