Van de werknemers met autisme vindt 83% dat zij onvoldoende ondersteuning krijgen op hun werk. Ook geven zij aan dat de toegankelijkheid van werkplekken ondermaats is en krijgen ze geregeld te maken met vooroordelen, vaak door onvoldoende kennis over autisme. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) naar de ervaringen van mensen met autisme op de werkvloer.
Het gebrek aan ondersteuning dat werknemers met autisme ervaren, heeft verschillende oorzaken. Er is er bij collega’s en leidinggevenden vaak weinig begrip voor en kennis over autisme. Daarnaast ontbreekt het in veel organisaties aan concreet beleid om deze werknemers te ondersteunen. Verder zijn er te weinig mogelijkheden voor ondersteuning die aansluit bij individuele behoeftes. Uit het onderzoek blijkt ook dat 40% van de respondenten negatieve ervaringen heeft met de toegankelijkheid van de werkplek, bijvoorbeeld door te veel prikkels, en dat 72% ervaart dat werkgevers het lastig vinden of terughoudend zijn bij het aannemen van mensen met autisme. Dit komt voornamelijk door misvattingen, zorgen over kosten en een gebrek aan kennis over mogelijkheden en capaciteiten.
Extra zorgelijk is dat slechts 15% van de respondenten positieve ervaringen heeft met het UWV. Dit terwijl bijna de helft van de volwassenen met autisme geen werk heeft, waardoor veel mensen aangewezen zijn op deze instantie bij het vinden van werk.
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt
“Het is dringend nodig om de ondersteuning voor werknemers met autisme te verbeteren en werkplekken autismevriendelijk te maken,” aldus Caroline Verkerk, directeur van de NVA. ” De overheid, werkgevers én instanties moeten snel meer ruimte en ondersteuning bieden aan werknemers met autisme. Een inclusieve samenleving biedt iedereen de kans om deel te nemen aan het arbeidsproces en zijn kwaliteiten optimaal te benutten. Het onderzoek laat zien dat er nog een lange weg te gaan is.”
Verbeteren van toegankelijkheid en ondersteuning
In het rapport staan aanbevelingen voor de overheid, werkgevers en het UWV om de ondersteuning en toegankelijkheid van werkplekken voor mensen met autisme te verbeteren. Ondersteuning die is afgestemd op de individuele behoeften is daarbij essentieel, want die behoefte is voor iedereen anders. Daarnaast is het van belang om bij de inrichting van werkplekken rekening te houden met sensorische gevoeligheden van mensen met autisme. Het is ook noodzakelijk om de kennis en bewustwording over autisme bij werkgevers en collega’s te vergroten, zodat er meer begrip ontstaat en beter rekening gehouden kan worden met de behoeften van mensen met autisme.
VN-verdrag Handicap
De komende tijd organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschillende bijeenkomsten om de doelstellingen uit het VN-verdrag Handicap voor 2040 te realiseren. Het bevorderen van arbeidsparticipatie, toegankelijkheid van de werkplek en passende ondersteuning is onderdeel van deze doelstellingen. De uitkomsten van dit onderzoek nemen we nadrukkelijk mee in deze bijeenkomsten.
Bekijk hier het rapport ‘Ruimte voor werknemers met autisme’.